Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът насрочи президентските избори на 14 ноември 2021

Политика

Парламентът насрочи президентските избори на 14 ноември 2021

Парламентът насрочи президентските избори на 14 ноември 2021 - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът насрочи президентските избори на 14 ноември 2021 година. „За“ гласуваха 152 народни представители, нямаше „против“,  „въздържали се“ бяха 25, с което решението беше прието. Депутатите от БСП се „въздържаха“.

То беше внесено вчера в деловодството на парламента. Вносители бяха Виктория Василева от „Има такъв народ“ и група народни представители.

Изборният кодекс гласи, че евентуален втори тур трябва да обяви Централната избирателна комисия. Датата при евентуален балотаж на изборите за президент и вицепрезидент трябва да бъде 21 ноември, тъй като срокът по Конституция за обявяване на втори тур е седемдневен.

Изборът на дата се налага, тъй като мандатът на Румен Радев и Илияна Йотова на „Дондуков“ 2 изтича, а по Конституция Народното събрание е органът, който насрочва изборите за президент и вицепрезидент.

Гласуването премина без дебати, след което се наложи разместване на дневния ден, тъй като служебният премиер Стефан Янев и служебният вътрешен министър Бойко Рашков закъсняха за своето изслушване, насрочено за днес.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети