Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът насрочи президентските избори на 14 ноември 2021

Политика

Парламентът насрочи президентските избори на 14 ноември 2021

Снимка:

Парламентът насрочи президентските избори на 14 ноември 2021 година. „За“ гласуваха 152 народни представители, нямаше „против“,  „въздържали се“ бяха 25, с което решението беше прието. Депутатите от БСП се „въздържаха“.

То беше внесено вчера в деловодството на парламента. Вносители бяха Виктория Василева от „Има такъв народ“ и група народни представители.

Изборният кодекс гласи, че евентуален втори тур трябва да обяви Централната избирателна комисия. Датата при евентуален балотаж на изборите за президент и вицепрезидент трябва да бъде 21 ноември, тъй като срокът по Конституция за обявяване на втори тур е седемдневен.

Изборът на дата се налага, тъй като мандатът на Румен Радев и Илияна Йотова на „Дондуков“ 2 изтича, а по Конституция Народното събрание е органът, който насрочва изборите за президент и вицепрезидент.

Гласуването премина без дебати, след което се наложи разместване на дневния ден, тъй като служебният премиер Стефан Янев и служебният вътрешен министър Бойко Рашков закъсняха за своето изслушване, насрочено за днес.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още