Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът не събра кворум за свикване на ВНС

Политика

Парламентът не събра кворум за свикване на ВНС

Парламентът не събра кворум за свикване на ВНС - Tribune.bg
Снимка:

„Воля“, които иначе подкрепиха внасянето на проекта с подписите си, се въздържаха

Парламентът не събра кворум за свикване на Велико народно събрание /ВНС/. Проектът за решение не бе приет, тъй като не събра нужното квалифицирано мнозинство.

Тома Биков обясни от трибуната мотивите за това Народното събрание да разглежда на днешното си заседание решението за свикване на ВНС.

„На първо място, не сме обявили война на настоящата конституция, тя има заслуги за мирния преход към демокрация. Направихме предложението в ситуация на обществено напрежение, за да обособим място, където българските граждани да проведат дебат за бъдещото на България. Не мисля, че това е лоша инициатива“, изтъкна депутатът от ГЕРБ. Думите му бяха отговор на обвиненията на червения Крум Зарков, че проектът за нова конституция, който трябваше да бъде обсъден от ВНС, е „политически кьорфишек“ и „пошъл политически блъф“. Прогресивният социалист Валери Жаблянов пък коментира, че проектът за нов основен закон на държавата на ГЕРБ посяга на социалната държава, която е закрепена в Конституцията от 1991г.

Тома Биков изрази позицията на мнозинството, че настоящето събрание има легитимност, за да свика ВНС.

„Конституционният разговор е политически разговор и той не е табу и не може да бъде цензуриран, и може да бъде свикан от народното събрание, защото там му е мястото. Дебатът е основата на демократичната държава. Разговорът да се води тук, а не на площада, както твърдеше г-н Радев преди няколко месеца“, изтъкна Биков. Той призова колегите си да бъдат по-отворени към дебат и различното мнение.

„Конституцията не е Библия и всяка конституция може да се приема. Настоящата издържа 30г. без да бъде суспендирана. Ние приемаме ангажимент да продължим тази традиция, но не сме убедени във вашия ангажимент да го направите. Вашите идеи ще влязат в конфликт с настоящата конституция. България ще има и други парламенти, а за да има политически консенсус, те  няма да са възможни без нас. В политиката майсторството е да работиш с тези, които не харесваш, а не само с тези, които харесваш, и това е основата на настоящата конституция. В една демократична държава всеки има право на глас и разговор, и ние ще отстояваме това право“, увери Биков.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ припомни, че още в началото на тази сесия на 44-то НС ДПС ясно са заявили, че няма да се подпишат за внасяне на нова конституция и няма да гласуват за свикване на ВНС.

„Според нас предложеният проект на ГЕРБ е поредният удар срещу демокрацията. В Конституцията правата на личността трябва да бъдат издигнати във върховен принцип, а не включвани в някакъв текст. Когато ГЕРБ предлагат нова Конституция, поне трябва с действията си да докажат, че спазва сега действащата – в НС, в законодателството, включително и от председателя на НС. Уви, свидетели сме на погазването на законите на страната и от председателя на НС, и от ГЕРБ в НС, и в законодателството.. Призовавам ви да спазваме действащата конституция на Република България и законите на страната“, изтъкна Карадайъ.

Пламен Христов от „Воля“ обяви, че партията няма да подкрепи промяна на Конституцията.

„Стана ясно, че това е поредна политическа проява, употребена за политически цели. След като обществото не го иска, ние от „Воля“ няма да подкрепим една такава промяна“, уточни Христов.

Заместник-председателят на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов напомни на колегите си в зала, че се обсъжда проекта за свикване на ВНС, а не проекта за нова конституция.

„Омръзна ми да слушам, че Конституцията е някаква свещена крава. Да кажем, че тя беше създадена от БСП, ДПС, а с помощта на отломки от СДС я приеха. После лидерите на тези отломки се оказаха депутати от БСП. Приеха я, за да обезпечат оставането във властта на БСП. Политическият процес се превърна в пазарлък“, коментира Веселинов. По думите му с този основен закон на страната сме постигнали подмяна на волята на хората с политически пазарлък.

„Тази Конституция създава непреодолими конфликти между институциите. Няма механизъм за решаване на противоречията между правителството и президента. Всички опити за промяна се сблъскват в статуквото БСП и ДПС“, посочи Веселинов. Като заместник-председател на ВМРО той припомни, че от партията  

предвид предизвикателствата на съвремието и нахлуващата джендър идеология, са внесли предложения да се отстояват националните ценности в проекта за конституция.

„Поискахме образователен ценз, за да няма купен и корпоративен вот. ДПС ги възмущава тази тема, но затова сме политически противници с вас. Искаме семейството да е съюз между мъж и жена, повече президентски правомощия и връщане на наборната служба. Смятаме, че президентската република е добра за управление на страна в криза. Франция е страна с полупрезидентска република и силно лидерство. Това е още една причина да искаме свикваме ВНС. Очевидно няма мнозинство затова. Исканията в тази посока ще продължат, защото хората не са удовлетворени от институциите“, посочи Веселинов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ, която бе председател на парламентарната комисия по проекта на нова конституция, напомни на колегите си, че преди една година и един ден президентът Румен Радев свика кръгла маса и запозна европейските посланици с идеята си за промени в конституцията. „Идеите му са част от исканията на протестиращите. Тези идеи са и част от проекта, който внесе ГЕРБ, ОП, независими народни представители и колеги от „Воля“. Не намерихме време в нормален дебат да обсъдим тези идеи. Венецианската комисия изказва положителна оценка за промените в гл.6 за съдебната власт. Изненадана съм и от още едно нещо. Имате шанс да получите оставката на премиера Борисов, но точно вие се противопоставяте на този рестарт и свикване на ВНС. Обсъждаме дали да се проведат извънредни избори за ВНС“, обърна се към лявата част на залата Атанасова.

Колегата й Красимир Ципов допълни, че до момента са направени шест изменения на Конституция, свързани със съдебната власт.

„Новите предложения са също свързани със сериозна реформа на съдебната власт. Предлагаме разделяне на Висшия съдебен съвет/ВСС/ на два съвета, както и предлагаме създаването на два инспектората към тези ВСС-ти. Това е дебатът, който водим повече от пет години след раздялата на ВСС на две колегии. Не чуваме какво е становището на БСП затова, както и за други съществени промени в проекта, а само чуваме, че не става“, изтъкна Красимир Ципов.

Със 111 „за“, 93 – „против“ и 8 – „въздържали се“ проектът на решение на мнозинството за свикване на ВНС не бе приет от парламента.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ВНС, свикване

Коментари (1)

DDix Могу предложить Вам посетить сайт, на котором есть много статей на интересующую Вас тему.


------
построить дом в сочи


блин ржачно пипец )))


------
дизель генератор 100 квт


Это — здорово!


------
корейская косметика купить


Вы попали в самую точку. В этом что-то есть и мне нравится Ваша идея. Предлагаю вынести на общее обсуждение.


------
накрутка лайков вконтакте


спортивные попки!))


------
https://lolz.guru/threads/1997840/


Не обманывайтесь на этот счет.


------
купить генератор в краснодаре


Так бывает. Давайте обсудим этот вопрос. Здесь или в PM.


------
купить криптовалюту


Согласен, это забавная штука


------
лучшая накрутка подписчиков в инстаграме


Браво, мне кажется, это отличная фраза


------
pokerdom site ru

Тут впрямь балаган, какой то


------
играть мистер бит на деньги
25.11.2020 12:46 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати