Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът не си удължи заседанието, за да разгледа промените в Изборния кодекс и в Закона за личната помощ

Политика

Парламентът не си удължи заседанието, за да разгледа промените в Изборния кодекс и в Закона за личната помощ

Парламентът не си удължи заседанието, за да разгледа промените в Изборния кодекс и в Закона за личната помощ - Tribune.bg
Снимка:

В декларация Тома Биков отбеляза, че ГЕРБ печели избори „и с машини, и с Рашков“ и ще го направят и на парламентарните избори

От БСП поискаха удължаване на заседанието, за да може парламентът да разгледа промените в Изборния кодекс и в Закона за личната помощ, но предложението им не получи подкрепа в пленарната зала. 

При прегласуването, „за” бяха 111 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, 68 от ПП, „Демократична България”, „Възраждане” и четирима независими гласуваха „против”, а 51 (от ПП, "Има такъв народ" и един независим) се въздържаха, пише БТА. 

В декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС трибуната, Тома Биков коментира, че цял ден се четат докладите на омбудсмана, за да не се гледа изобщо Изборният кодекс. Не вярваме на машинното гласуване и ще поставим този въпрос и на 48-то Народно събрание след няколко месеца, посочи той.

„Ние нямаме доверие в машинното гласуване, ще продължим да поставяме този въпрос и в 48 НС, не за да печелим нечестно. 53 % в Нова Загора, победихме коалицията на ДБ и БСП и ИТН / ПП. С машините и Рашков, ви хванахме и Ви победихме. Ще го направим и на парламентарните избори с машини, но най-вероятно без Рашков – тогава ще Вие  по-трудно. Благодарим на Рашков, че в Нова Загора успя да спре ДБ и БСП да купуват гласове и ГЕРБ спечелихме на първи тур”, каза Тома Биков в декларация.

„В България има хиляди хора, които не вярват на машините и отказват да гласуват и затова имаме ниска активност. Каквито коалиции искате формирайте. Демокрацията е за всички. Аз чух Лена Бориславова, която каза, че с хария имало желание да гласуват малоимотни хора”, добави Биков.

Той подчерта, че изборите се наблюдават от над 100 хиляди души, включително от всички партии.

„Не ги обиждайте като казвате, че фалшифицират протоколи и правят далавери с изборните книжа. И вашите хора участват в това. Темата с машинното гласуване аз твърдя, че нанесе много по-големи щети върху изборния процес, отколкото да генерира. 7 месеца си правите да ви е лесно обаче всички други страдат. За да е лесно на администрацията, а за останалите не ви интересува. Това е причината да ви се срине кабинета. Досега имахте мнозинство, нямахме програма, а сега имате програма, но не и мнозинство. Кога ще се срещнат тези две работи. Няма да ви го решат машините този проблем”, попита депутатът на ГЕРБ.

Той каза, че няма проблем ГЕРБ да побеждава с машини – „ще бъдете изненадани и дай Боже с г-н Рашков”, заключи Биков.

Последва отговор на Иван Ченчев от БСП, който обяви, че депутатът отправял клеветнически обвинения към ПГ.

„Ако тези обвинения не се докажат, вие да марширувате с доказателства към МВР, то вие сте лъжец, г-н Биков”. Той посъветва председателя на НС да взима мерки:

„Да ти говорят хора, управлявали България за честност на избори заради които е въведена машината и да ти го казва и то напазаруван от Борисов депутат ето това е лицемерие.”

След него излезе Крум Зарков също от социалистите, който подчерта, че от 2014 г. Изборният кодекс е преправян за 8 години 67 пъти. 1/ 3 от тези промени са в навечерие на избори.

„Не спекулирайте с тази тема. Фактът, че ви е важно само заради този въпрос е доказателство за нечистите ви намерения”, заключи Зарков.

В декларация от името на ПГ на „Възраждане”, Петър Петров каза, че позицията на неговата партия е против връщането на хартиения вот и отбеляза, че при него има много недействителни бюлетини. По думите му за „Възраждане” не е извинение твърдението, че хората не могат да се ориентират с машината.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети