Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът обсъжда окончателните промени в Изборния кодекс

Политика

Парламентът обсъжда окончателните промени в Изборния кодекс

Парламентът обсъжда окончателните промени в Изборния кодекс - Tribune.bg
Снимка:

Съставът на ЦИК да бъде намален на 15 членове

Парламентът обсъжда окончателните промени в Изборния кодекс, внесени от партия „Има такъв народ"/ИТН/. Те предвиждат нов състав на Централната избирателна комисия/ЦИК/, нов изборен район „Чужбина" и падане на ограничението за разкриване на секции в страни извън Европейския съюз.

В законопроекта на ИТН за промяна на изборните правила се предлага съставът на ЦИК да бъде намален на 15 членове, които ще се назначават с указ на президента след публични консултации с парламентарно представените политически сили. Това бе оспорено от ГЕРБ и БСП, но с гласовете на ИТН, „Демократична България“ и ДПС мина на второ четене в правна комисия. Досега председателят на ЦИК, неговите заместници и секретарят на комисията се избираха след публично изслушване от Народното събрание, а държавният глава назначаваше с указ останалите членове на ЦИК.

С промените в Изборния кодекс, предлагани от ИТН, се премахва и квотата в Избирателната комисия на партии и коалиции, които са в Европейския парламент, но не участват в националния.

Други изменения в изборното законодателство предвиждат изцяло машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина, и видеонаблюдение при броенето на бюлетините в секциите. Депутатите трябва да решат дали да бъде въведено дистанционно електронно гласуване, което да се проведе експериментално за предстоящите през есента президентски избори.

В програмата на Народното събрание са и промените в Закона за политическите партии, които предвиждат намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас.

В съкратената седмичната програма на Народното събрание е предвидено гласуване на три проекта за създаване на временни комисии, две от които за проверка на обектите на територията на Лесопарк „Росенец", внесени поотделно от ГЕРБ и „Демократична България", и проект на решение за създаване на временна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ от органите на реда срещу протестиращи граждани миналото лято.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати