Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът обсъжда промени в Изборния кодекс

Политика

Парламентът обсъжда промени в Изборния кодекс

Снимка:

Последното за седмицата пленарно заседание ще започне с обсъждане на първо четене на шестте законопроекта за промени в Изборния кодекс.

Правна комисия подкрепи само един от тях – на „Има такъв народ“, чиито предложения в синтезиран вид са: гласуване само с машини в секциите с над 300 избиратели; видеонаблюдение при броенето на гласовете в избирателните секции и районните комисии; смяна на сегашната Централна избирателна комисия (ЦИК) и намаляване на състава ѝ от 19 на 15 души; експериментално електронно дистанционно гласуване на президентските избори тази година; възможност за гласуване по пощата за сънародниците ни зад граница, но при определени условия; създаване на избирателен район „Чужбина“, за да могат българите там да гласуват с преференции и за независими кандидати; отпадане на лимита от до 35 секции извън ЕС.

Засега мнозинство не подкрепя законопроекта на ГЕРБ за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система.

От „Има такъв народ“ заявиха, че не са се отказали от идеята за мажоритарни избори, какъвто ангажимент са поели пред своите избиратели, но ще подемат такава законодателна инициатива на по-късен етап и след прецизно изработване на конкретните предложения.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще обсъждат и промените в Закона за политическите партии, внесени отново от формацията на Слави Трифонов, предвиждащи партийната субсидия да стане 1 лв. на получен глас. В момента държавното финансиране за партиите е 8 лв. на получен глас и се полага на онези от тях, преминали бариерата от 1% на предходните парламентарни избори. Прагът за коалициите е 4%.  


Коментари (2)

коментар Подмяна на всичко така, че дпс/бкп/кгб завинаги на власт!Гласувайте направо за кгб!
23.04.2021 08:28 / Отговор
вместо "промени в изборния кодекс " гласувайте отново чл. 1 - ръководната роля и на Славиту , адвокатката на Мутрите , Зевс на юридическата мисъл Хаджигенов , Квазимодо - Тошко , Общата и евентуално в по-далечне перспектива - ръководна роля да имат и отроците им !
23.04.2021 09:10 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още