Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът одобри нов разход от $7,2 млн. за системите за сигурност и съхранение на F-16

Политика

Парламентът одобри нов разход от $7,2 млн. за системите за сигурност и съхранение на F-16

Парламентът одобри нов разход от $7,2 млн. за системите за сигурност и съхранение на F-16 - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите одобриха договор за ратификация за изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация "US Secret" за самолети F-16 Block 70. Разходите са изцяло за наша сметка и на общата стойност 7 238 842 щатски долара.

Новият договор бе приет с гласовете на 131 депутата, а "против" гласуваха 51 народни преставители от парламентарните групи на "Възраждане" и БСП.

"Още в началото коментирахме, че този договор е в ущърб на обществото. Сега САЩ, Пентагонът иска от България 7,2 млн., за да съхраняват тяхна техника. Няма нищо нелогично в това, тъй като всяка държава пази своите патенти. Но възниква големият въпрос, дами и господа народни представители, след като Пентагонът държи 1,3 млрд. долара на българските данъкоплатци, не е ли нахално да иска от България още 7 млн.", изтъкна социалистът Румен Гечев. По думите му поръчката на самолети за България ще се забави още.

"Ако не приемем това нещо, няма да ни бъдат доставени самолети за милиарди, част от които сме платили авансово", предупреди и депутът от "Възраждане" Николай Дренчев.

След влизането в сила на закона за ратификация министърът на външните работи ще уведоми правителството на Съединените американски щати за изпълнение на националните процедури по влизане в сила на договора. Първото плащане от 162 хиляди долара ще бъде през декември тази година. Последното на 15 юни 2027 година.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети