Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът окончателно прие промените в Закона за МВР

Политика

Парламентът окончателно прие промените в Закона за МВР

Парламентът окончателно прие промените в Закона за МВР - Tribune.bg
Снимка:

Създава се нова дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за МВР. С новите текстове се предлага подобряване на организацията на структурите в МВР, които осъществяват дейности, свързани с предотвратяване и пресичане на терористични действия, освобождаване на заложници, задържане или обезвреждане на особено опасни престъпници. В съответствие с това се създава и нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма”, която да бъде юридическо лице. В състава ѝ ще се включат досегашните Специализиран отряд за борба с тероризма и дирекция „Жандармерия”. Мотивите на вносителите са, че с това ще се постигне по-добро управление на ресурсите и материално обезпечаване при спазване на принципите на йерархичност и субординация.

Приетите текстове предвиждат Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ да е национална специална структура,  да задържа или обезврежда особено опасни престъпници или престъпни групи, да осигурява зона на безопасност срещу потенциални атаки и чрез снайперисти. С промените в Закона за МВР се предвижда дирекцията да открива, идентифицира и неутрализира взривни устройства и взривни вещества, да опазва обществения ред, да възстановява, поддържа и опазва обществения ред при масови безредици.

Вътрешният министър Младен Маринов вече отбеляза, че с промените са „направени важни реформи за подобряване на структурата на МВР, по-добрата мотивация на служителите“. Силовият министър изтъкна и факта, че Институтът по криминалистика става национален институт и служителите ще са първа категория труд, както и психолозите, които работят в структурите на МВР. По думите му приети са и предложените промени за подобряване на социално-битовите условия на служителите, както и такива, с които да се гарантира представителността на синдикалните организации, които да обхващат 2% от числения състав на ведомството.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети