Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът отхвърли 19-то вето на президента върху Закона за военното разузнаване

Политика

Парламентът отхвърли 19-то вето на президента върху Закона за военното разузнаване

Парламентът отхвърли 19-то вето на президента върху Закона за военното разузнаване - Tribune.bg
Снимка:

И цивилно лице ще може да оглави Служба „Военна информация“

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев на промените в Закона за военното разузнаване. Държавният глава се обяви против промените, с които се дава право и на цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“.  

„Това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България“, посочва президентът Радев.

Според държавния глава ръководителят на службата следва да притежава специфични познания и професионален опит, с цел изпълнението на основните задачи, свързани с разузнавателната информация, необходима за защита на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи.

„Служба „Военна информация“ е част от системата на въоръжените сили и като такава тя трябва да функционира по определени принципи и не на последно място на принципа на политически неутралитет“, подчерта депутатът Николай Цонков от БСП. Според Цонков промяната се прави, за да се контролират органите за сигурност с достъп на цивилно лице до въпросната чувствителна информация.  

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки коментира, че доводите на президента и неговия юридически екип не са успели да го убедят да подкрепи ветото. „Ние да изберем този с пагон, вместо човек с повече опит. Един пример, когато даваш възможност на човек да израства до заместник и му остава крачка, и ние да му пречим да стане директор, както при кандидатурата за главен прокурор на Иван Гешев, не виждам смисъл“, изтъкна Марешки.

Народният представител от ВМРО Милен Михов също се включи в дебата.

Източните народи, китайците, отдавна са намерили отговор на този въпрос: „Не е важно какъв цвят е котката, важното е да лови мишки".

Михов напомни, че преди да бъде избран, на белия лист на кандидата трябва да има три „да“ – на министъра на отбраната, на Министерски съвет и на президента. „Промяната законодателно не стеснява избора на кандидат, а избягва формалното обвързване той да е военен“, заяви Михов. Той изчисли, че от приемането на настоящата Конституция 100 пъти е налагано вето, а президентът Радев дотук е наложил 19 пъти вето. „Ние очакваме, че скоро юбилейното 20-то вето ще дойде в парламента“, допълни Михов.

С  гласа 134 „за“, 57„ против“ и 6 „въздържали се“ Законът за военното разузнаване бе повторно приет от Народното събрание.

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети вето, президент, НС

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати