Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът отхвърли президентското вето върху данъците за старите автомобили

Политика

Парламентът отхвърли президентското вето върху данъците за старите автомобили

Снимка:

Чистият въздух е инвестиция в здравето на хората, заяви Нено Димов

Парламентът отхвърли президентското вето върху текстове от Закона за корпоративното подоходно облагане, които засягат по-високи данъци за старите автомобили. Със 130 гласа "за" и 46 "против" депутатите приеха отново измененията.

Законът беше приет на 7 ноември, но последва вето от Румен Радев. Веднага срещу ветото се обединиха кметовете, които подчертаха, че мярката е екологична и особено важна за чистотата на въздуха. От Националното сдружение на общините в Република България категорично застанаха зад искането за налагането на мярката.

„Противопоставянето на социалното и здравословното е недопустимо. Здравето и животът на хората е нещо, което не може да бъде оценено. Посоката, в която се тръгва с увеличаването на данъка върху по-старите автомобили е с много премерени стъпки, а целта е промяна в мисленето.“ Така коментира отхвърленото вето на президента министърът на околната среда и водите Нено Димов пред NOVA телевизия.

Димов обясни, че увеличение с 20-30% на данъка върху старите автомобили се изразява в 10-15 лева, но това е само една от всички стъпки към решаването на проблема със замърсяването на въздуха.

Двата основни източника на замърсяване на въздуха са битовото отопление и автомобилния транспорт. За да може да се подобри качеството на въздуха в градовете, трябва да се взимат мерки и в двете посоки, смята той.

„При всички положения трябва да си даваме сметка, че чистият въздух е инвестиция в здравето на хората“, допълни Димов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още