Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът отхвърли президентското вето върху данъците за старите автомобили

Политика

Парламентът отхвърли президентското вето върху данъците за старите автомобили

Парламентът отхвърли президентското вето върху данъците за старите автомобили - Tribune.bg
Снимка:

Чистият въздух е инвестиция в здравето на хората, заяви Нено Димов

Парламентът отхвърли президентското вето върху текстове от Закона за корпоративното подоходно облагане, които засягат по-високи данъци за старите автомобили. Със 130 гласа "за" и 46 "против" депутатите приеха отново измененията.

Законът беше приет на 7 ноември, но последва вето от Румен Радев. Веднага срещу ветото се обединиха кметовете, които подчертаха, че мярката е екологична и особено важна за чистотата на въздуха. От Националното сдружение на общините в Република България категорично застанаха зад искането за налагането на мярката.

„Противопоставянето на социалното и здравословното е недопустимо. Здравето и животът на хората е нещо, което не може да бъде оценено. Посоката, в която се тръгва с увеличаването на данъка върху по-старите автомобили е с много премерени стъпки, а целта е промяна в мисленето.“ Така коментира отхвърленото вето на президента министърът на околната среда и водите Нено Димов пред NOVA телевизия.

Димов обясни, че увеличение с 20-30% на данъка върху старите автомобили се изразява в 10-15 лева, но това е само една от всички стъпки към решаването на проблема със замърсяването на въздуха.

Двата основни източника на замърсяване на въздуха са битовото отопление и автомобилния транспорт. За да може да се подобри качеството на въздуха в градовете, трябва да се взимат мерки и в двете посоки, смята той.

„При всички положения трябва да си даваме сметка, че чистият въздух е инвестиция в здравето на хората“, допълни Димов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети