Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът отхвърли президентското вето върху сделката за изтребителите F-16

Политика

Парламентът отхвърли президентското вето върху сделката за изтребителите F-16

Парламентът отхвърли президентското вето върху сделката за изтребителите F-16 - Tribune.bg
Снимка:

Дебатите продължиха повече от два часа

Народното събрание повторно прие ратификацията на договорите за закупуване на нови самолети F-16 за българската армия.

Четирите международни договора бяха одобрени от парламента в края на миналата седмица и върнати за ново разглеждане от държавния глава с мотивите, че ратификацията е извършена по „бързата писта“, защото е гласувана на две четения в рамките на едно пленарно заседание. В допълнение в мотивите се казва, че са останали редица неизяснени въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетение и ред други въпроси.

От ГЕРБ отхвърлиха мотивите на президента Румен Радев като несъстоятелни. Според управляващите дебатът за покупката на самолети се води на различни нива повече от година и е имало достатъчна възможност да се чуят всички аргументи.

Според депутата от ГЕРБ Христо Гаджев държавният глава цели с ветото да изпуснем сроковете за плащане и така да започнем преговори с други страни.

„Същите условия този месец са дадени на германското и гръцкото правителства, условията са еднакви за всички държави – повече от 80. Да се внушава, че българското правителство не е защитило нашия интерес е неоснователно“, посочи Гаджев.

Проф. Румен Гечев от БСП, обаче изтъкна, че „самолетите са с по-малка гаранция от кафеварка. Нямаме право да гъкнем по договора“. Социалистът възрази, както срещу „високата цена“ на сделката, така и срещу предварителното плащане по нея, с което се инвестира в развойната дейност на една американска компания без да получим отстъпка от цената за риска от това. В отговор депутатът и бивш вътрешен министър Валентин Радев обвини колегата си, че не разкрива цялата истина.

„Успяхте да ни вкарате в детайлите, които могат да се манипулират. Казахте защо България инвестира в американската икономика, забравихте да кажете, че България е дала повече от тези 2.2 млрд. лв. в европейската икономика. Купихме „Кугери“ от Франция, “Спартани“, над 400 автомобили за полицията, ние купихме от почти всяка държава от Европа“, допълни Радев.

Младен Михов от ВМРО също подкрепи договорената от правителството сделка. „Не приемам тезата, че инвестираме в американската икономика, в европейската или съветската някога, защото разходите са инвестиция в национална сигурност“, аргументира се депутатът.

Относно хода на преговорите по закупуването на самолетите Йордан Цонев от ДПС обвини БСП, че използват „фалшиви твърдения“. „Българското законодателство разрешава поръчки с директно договаряне без търг и поръчки. За далеч по-маловажни случаи са използвани тези възможности“, коментира работата по сделката Цонев.

Президентското вето беше отхвърлено със 128 гласа „за“, 73 – „против“ и трима „въздържали се“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати