Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът отложи за 2026 година новия механизъм за изчисляване на такса смет

Политика

Парламентът отложи за 2026 година новия механизъм за изчисляване на такса смет

Парламентът отложи за 2026 година новия механизъм за изчисляване на такса смет - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите отложиха за 2026 година промените в Закона за местните данъци и такси. Искането за повече време на закона беше внесено от ГЕРБ, а измененията трябваше да въведат нов начин за изчисляване на такса смет за бита, а именно според количеството.  

От 1 януари догодина при действащите текстове таксата би поскъпнала между три и десет пъти във всяка българска община, обясни миналата седмица пред медии един от вносителите – Николай Нанков. 

„За 7 път ще се отложат промените“, заяви Борислав Гуцанов от БСП.

„Трябва да се отложи, защото таксата ще скочи в космоса и хората няма как да я плащат.“. Той повдигна въпроса за адресната регистрация и за стотиците хора, които живеят на 1 адрес, което пряко влияе на изборния процес.

Според БСП няма да се вдигне качеството на услугата с вдигането на таксата.

„Няма готовност за реформата от догодина, трябва да се прецезира законът, дано стане от 2026 г.“, добави Гуцанов.

Георги Свиленски, който наскоро бе изключен от БСП  опонира на Гуцанов, че в момента по-голямата тежест от таксата се плаща от бизнеса и предприятията, а не битовите потребители.

„Нали знаете, че нашите избиратели ще плащат 10 пъти повече, ако се въведе методиката „замърсителят плаща?“ Не, вас ви интересува дали бизнесът ще плаща 10 пъти по-малко“, каза той. 

Според Димо Дренчев от „Възраждане“ ако България не въведе принципа замърсителят плаща, с това се стимулират грешни представи на хората. „А това за 15-кратното вдигане на таксата е кьорфишек - ако на един адрес живеят 30 души може и да се вдигне с толкова, но където живеят самотни възрастни хора, няма да се вдигне толкова“, добави той.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов също взе думата. ИТН ще подкрепят отлагането на скока на таксата за битови отпадъци. Законопроектът до някаква степен е лобистки, защото ще облекчи фирмите, а за гражданите таксата ще скочи повече, посочи Йорданов, според когото също незаконните сметища ще бъдат пълни, ако не се отложи увеличението на таксата за битови отпадъци.

Не може да се товарят хората за сметка за фирмите, категоричен беше той.  

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети