Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът отпусна държавни парични награди на осем български творци

Политика

Парламентът отпусна държавни парични награди на осем български творци

Парламентът отпусна държавни парични награди на осем български творци - Tribune.bg
Снимка:

Те се присъждат за особени заслуги към българската държава и нацията

Парламентът отпусна държавни парични награди на 8 изявени творци, които ще получават пожизнено по 700лв. месечно. Това са писателят Антон Дончев, пианистът Атанас Куртев, актрисата Цветана Манева, журналистът Владимир Гаджев, скулпторът Георги Чапкънов, актьорът Ицхак Финци, писателят Кольо Колев и режисьорката Ласка Минчева. Творците са предложени от Министерския съвет и са одобрени от депутатите.

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии - скулпторът Вежди Рашидов, уточни от трибуната, че законът, по който се отпускат наградите, е приет в първия мандат на ГЕРБ. Като министър на културата по това време той се е ангажирал с идеята, защото много български творци са напускали този свят в нищета. Рашидов припомни на колегите си в зала, че изявените ни актьори Велко Кънев и Джоко Росич са взимали не повече от година наградите, което според него само доказва тяхната навременност.

Колежката му Нона Йотова отбеляза, че не се дава голяма публичност на този начин за подкрепа на творците ни, а Министерството на културата пази в тайна членовете на комисията си, която одобрява имената на наградените. Йотова призова да се изработи цялостна система за подкрепа на изпадналите в нужда български творци.

"За" наградите на осемте български творци гласуваха 135 народни представители, нямаше против, а двама се въздържаха, с което проектът на решение на парламентът бе приет.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети награди, творци

Коментари (1)

мими Всеки от тези творци с апартаменти, живеят си като царе, после - нямат пари! Ласка Минчева цял живот е в БНТ и взима пенсия! КАКВО ТОЛКОВА Е НАПРАВИЛА ЗА бЪЛГАРИЯ!
10.02.2021 11:36 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети