Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът подкрепи членството на Украйна в НАТО след края на войната

Политика

Парламентът подкрепи членството на Украйна в НАТО след края на войната

Парламентът подкрепи членството на Украйна в НАТО след края на войната - Tribune.bg
Снимка:

Със 157 гласа „за“ и 57 – „против“ парламентът подкрепи членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия.

„За“ бяха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ), ДПС и „Има такъв народ“, които са и вносители на декларацията.

Против очкавано се обявиха от „Възраждане“ и „БСП за България“.

В текста се казва, че 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

Народното събрание категорично настоява за незабавно прекратяване на ядрения шантаж, както и на всички действия на Руската федерация, в остро противоречие с Устава на ООН, които представляват най-сериозният удар срещу мира и благоденствието както на европейските, така и на руския народ;“ 

Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.

За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, НС настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военно-техническа подкрепа до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, пише в документа.

С приемането на тази декларация ще бъде излъчена недвусмислена позиция за българската подкрепа към Украйна и легитимното ѝ право на самоотбрана срещу непредизвиканата военна инвазия, както и правото на държавите сами да избират как да гарантират сигурността си, посочва в становището си Комисията по външна политика.

С декларацията подкрепяме правото на украинците на избор, заяви Любен Дилов от ГЕРБ-СДС. Подкрепяме това, което българите сме изстрадали много, не само последните 30 години - желанието да се самоопределим, обясни той.

Йордан Цонев от ДПС заяви: „Декларацията е един призив Украйна да бъде приета в НАТО след края на военния конфликт. Значи отворените врати важат за нас, до нашето приемане. И след това важи принципът на затворените врати. Защо? На някой му е изгодно така. Принципът обаче е един. И ние като членове на тази организация трябва да го защитаваме“. 

„Много пъти в зала чухте изразена грижа за Украйна и украинския народ. От друга страна грижа за Русия и руския народ, но освен нас - БСП, никой не постави грижата за българския народ и интересът на българския народ”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Този интерес бе предаден три пъти днес. Интересът се предаде с решението да се продадат двата реактора на Украйна, взе се решение да се опразнят складовете на България откъм боеприпаси и да бъдат пратени извън страната, подкрепата на Украйна в НАТО означава засилване на напрежението, така българският национален интерес се предаде”, каза още Нинова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети