Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът прие Бюджета на ДОО на първо четене

Политика

Парламентът прие Бюджета на ДОО на първо четене

Парламентът прие Бюджета на ДОО на първо четене - Tribune.bg
Снимка:

Продължават разговорите между ГЕРБ и Обединени патриоти за повишаване на минималните пенсии

Депутатите приеха Бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ на първо четене със 121 гласа „за” и 87 гласа „против.

Бюджетът на ДОО за 2020 г. е реалистичен и покрива всички критерии за стабилност, изтъкна Светлана Ангелова от ГЕРБ. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков благодари на народните представители и посочи достойнствата на предложения проект.

„Бюджетът е реалистичен, изпълним и са минимизирани рисковете пред неговото изпълнение. Предвижда се събраните вноски да са над 8 млрд. лв. С предвидените разходи за пенсии бюджетът на ДОО осигурява защита на работещите лица и българските пенсионери”, смята социалният министър.

Дебатът за пенсиите в зала се фокусира върху цифрите – праг на бедност 363 лв., минимална пенсия 234 лв.

„Няколко думи за това по какъв начин могат да бъдат увеличени пенсиите. Според ДПС, за да разчитаме на значително увеличение на размера на пенсиите, трябва да има високи нива на заетост и то в икономически действия с висока принадена стойност. На следващо място трябва да има високи заплати, високи доходи, трябва да има сериозни реални доходи, а не част от доходите да отидат в сивия сектор, без постъпления в ДОО“, заяви председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС.

„В парадоксалната ситуация сме правителството да определи праг на бедност от 363 лв. и минимална пенсия от 234 лв.”, подчерта на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея бюджетът на ДОО касае 2 милиона и 150 хил. българи.

„Сигурно тези хора имат различни партийни, политически убеждения и пристрастия и това е нормално. Общото между тях е, че са работили 20-30 и повече години. Т.е. дали са своя принос за изграждане на икономиката на България и своя осигурителен дан“, допълни Нинова.

„Няма как да се съгласим с предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите, защото са в сферата на популизма”, отговори народният представител от ПГ на ГЕРБ Светлана Ангелова.

Според Ангелова бюджетът на ДОО за следващата година заслужава да бъде подкрепен.

„Когато за първи път поехме управлението дефицитът в пенсионния фонд беше изключително голям. Над 4, 5 млрд. Две трети от парите за пенсии се плащаха от държавния бюджет. Сега за 2020 г. по-малко от една трета от разходите за пенсия ще се покриват от държавния бюджет.

Предстои заседание на политическия съвет на управляващата коалиция за повишаването на пенсиите, обяви от парламентарната трибуна лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той обърна внимание, че „Обединени патриоти“ са внесли законопроект, с който увеличават доходите на пенсионерите до прага на бедност.

„Водим доста сериозни преговори с нашите партньори от ГЕРБ в тази посока. След няколко дена ще имаме заседание на политическия съвет с коментиране и обсъждане на въпроса с повишаване на пенсиите, да бъде намерен механизъм, по който да не бъде съборен бюджета и от друга страна да изпълним своя предизборен ангажимент“, завърши Симеонов.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НС, дебат

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети