Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът прие да се упражнява оперативен контрол над рафинерията „Лукойл“

Политика

Парламентът прие да се упражнява оперативен контрол над рафинерията „Лукойл“

Парламентът прие да се упражнява оперативен контрол над рафинерията Лукойл - Tribune.bg

С мнозинство от 141 гласа „за“ и 24 „против“ Народното събрание прие на второ четене законопроекта на „Демократична България“ за оперативен контрол над „Лукойл Нефтохим Бургас“. Законопроектът е внесен от ДБ и бе подкрепена от всички парламентарно представени политически сили с изключение на „Възраждане“.

Одобрените текстове в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, са част от плана на ДБ за депутинизация на България. Инициативата позволява на държавата да защити националния интерес, енергийната си сигурност и инфраструктура без значение от собствеността на съответната компания.

Според законопроекта, при наличие на заплаха за националната сигурност, злоупотреба с монополно положение или наложени ограничителни мерки от ЕС, ООН и пр., държавата ще има възможност да поеме оперативното управление на дружеството. Поемането на контрола ще става чрез назначаване на особен представител от държавата, съобщиха от ДБ.

„Ние искаме силна държава, в която се работи по правилата, цените на горивата са адекватни, а руските и всички други компании си плащат данъците“, заяви Ивайло Мирчев от парламентарната трибуна. Според него е недопустимо „Лукойл“ да извива ръцете на България и публично да диктува на правителството при какви условия компанията би продължила работата си у нас. Той отхвърли обвиненията на „Възраждане“, че приетият законопроект означава национализация, посочвайки за сравнение доста по-строгия сходен закон в Германия.

„Законопроектът ще направи България по-силна и адекватна държава, която може да се намеси при критична ситуация“, обобщи народният представител Мартин Димитров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети