Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът прие доклада за работата на КПКОНПИ за 2020г.

Политика

Парламентът прие доклада за работата на КПКОНПИ за 2020г.

Парламентът прие доклада за работата на КПКОНПИ за 2020г. - Tribune.bg
Снимка:

3.5 млрд. лв. е претендираното имущество от комисията

Със 76 гласа „за“ и 35 „въздържали се“ Народното събрание прие годишния доклад за дейността на Антикорупционната комисия с председател Сотир Цацаров.

Според отчета на КПКОНПИ сигналите за конфликт на интереси през изминалата година са били 240. За сравнение през 2019 г. те са били малко над 160. Глобите за установен конфликт на интереси през миналата година са малко над 600 000 лв. От 490 прокурорски проверки в 74 случая са установени данни за извършени корупционни престъпления.

62% от препоръките на КПКОНПИ са приети от МС относно 22 закона при подлагането им на процедура за съответствие на корупционен риск. 14.5% от решенията на КПКОНПИ са в противодействие на корупцията, но липсва анализ на типа корупционни практики, за да се реши как да се действа оттук насетне, коментираха от опозицията и дадоха за пример обществените поръчки, които се следят от Европейския съюз.

65% от решенията на комисията са за отнемане на незаконно придобито имущество. 3.5 млрд. лв. е претендираното имущество от КПКОНПИ по 65 дела. Признатите от съда искове през 2020г. са за 12.2 млн. лв. Отхвърлените са искове за 7.5млн. лв. Тук комисията отбелязва тенденция на обезценяване на имуществото в хода на процеса на отнемане до неговата реализация. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети