Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът прие единодушно Закона за социалните услуги на първо четене

Политика

Парламентът прие единодушно Закона за социалните услуги на първо четене

Парламентът прие единодушно Закона за социалните услуги на първо четене - Tribune.bg
Снимка:

Разпоредбите на закона влизат в сила от 2020г.

Народното събрание прие единодушно на първо четене Закона за социалните услуги, който урежда предоставянето, ползването, финансирането и контрола на социалните услуги в страната. Задно с приетите в края на миналата година Закон за хората с увреждания и Закон за личната помощ, този законопроект завършва реформата в социалната сфера.

С предвидените промени вече ще се планират социалните услуги, финансирани от държавния бюджет. Ангажимент на правителството е да разработи Национална карта, която да подпомогне планирането на национално равнище.

В закона се определят още доставчиците на социални услуги, като от сегашните отпада държавата и се регламентира възможността за публично-частното партньорство. Въвежда се и възможност за смесено финансиране от държавния и общинския бюджет на услуги, включени в Националната карта на социалните услуги, както и финансиране от физически и юридически лица.

За първи път в закона се създава ред за предоставяне на асистентска подкрепа за нетрудоспособни лица и такива с трайни увреждания, ако не ползват подкрепа по друг закон. Регламентира се и лицензионен режим за всички частни доставчици на социални услуги.

Като председател на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС посочи, че последните 20г. разходите за социални услуги у нас са се повишили от 30 до 264 млн. лв., но ако не се повиши финансирането, трудно ще се гарантира качество. С приетия закон се дава възможност да има улеснен достъп до социалните услуги, качество и интегрираност и възможност за публично-частно партньорство. По думите му социалната работа по индивидуалните случаи може да доведе до качество, а контролът – до по-добри подзаконови актове.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НС, приет

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати