Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът прие единодушно Закона за социалните услуги на първо четене

Политика

Парламентът прие единодушно Закона за социалните услуги на първо четене

Снимка:

Разпоредбите на закона влизат в сила от 2020г.

Народното събрание прие единодушно на първо четене Закона за социалните услуги, който урежда предоставянето, ползването, финансирането и контрола на социалните услуги в страната. Задно с приетите в края на миналата година Закон за хората с увреждания и Закон за личната помощ, този законопроект завършва реформата в социалната сфера.

С предвидените промени вече ще се планират социалните услуги, финансирани от държавния бюджет. Ангажимент на правителството е да разработи Национална карта, която да подпомогне планирането на национално равнище.

В закона се определят още доставчиците на социални услуги, като от сегашните отпада държавата и се регламентира възможността за публично-частното партньорство. Въвежда се и възможност за смесено финансиране от държавния и общинския бюджет на услуги, включени в Националната карта на социалните услуги, както и финансиране от физически и юридически лица.

За първи път в закона се създава ред за предоставяне на асистентска подкрепа за нетрудоспособни лица и такива с трайни увреждания, ако не ползват подкрепа по друг закон. Регламентира се и лицензионен режим за всички частни доставчици на социални услуги.

Като председател на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС посочи, че последните 20г. разходите за социални услуги у нас са се повишили от 30 до 264 млн. лв., но ако не се повиши финансирането, трудно ще се гарантира качество. С приетия закон се дава възможност да има улеснен достъп до социалните услуги, качество и интегрираност и възможност за публично-частно партньорство. По думите му социалната работа по индивидуалните случаи може да доведе до качество, а контролът – до по-добри подзаконови актове.  

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още