Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бюрото по защита да премине към Министерството на правосъдието решиха на първо четене депутатите

Политика

Бюрото по защита да премине към Министерството на правосъдието решиха на първо четене депутатите

Бюрото по защита да премине към Министерството на правосъдието решиха на първо четене депутатите - Tribune.bg
Снимка:

Бюрото по защита на свидетелите да бъде преместено от главния прокурор, на чието подчинение е в момента, в Министерството на правосъдието. Това решиха депутатите с промени на първо четене в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

На вниманието на депутатите бяха представени три почти идентични законопроекта, внесени от ИТН, „Демократична България“ и ИБГНИ.

Разликите са в това, че партията на Слави Трифонов иска Бюрото да стане самостоятелен отдел, докато другите две партии то да премине към Главна Дирекция „Охрана“ на правосъдното министерство.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов изрази надежда, че в правната комисия предложенията ще бъдат обединени, защото по думите му са еднакви и било добре да има едно общо, за да се възстанови справедливостта.

От БСП подкрепиха и трите законопроекта. Според Тодор Байчев Бюрото не е станало известно със защита за свидетели, а с това, че действало като щурмоваци на Гешев.  Според него един МВР шеф би се обидил, ако бъде пренебрегнат и не бъде информиран, ако има задържане на хора. Байчев подчерта, че Бюрото не подлежи на парламентарен контрол и това трябвало да се промени. По думите му Бюрото отнемало функциите на МВР.

Атанас Атанасов от ДБ пък подчерта, че в момента действащи текстове в Закона са противоконституционни, защото само М можел да осигурява обществения ред, а не прокуратурата.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети