Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът прие на първо четене промените на ГЕРБ в Закона за хазарта

Политика

Парламентът прие на първо четене промените на ГЕРБ в Закона за хазарта

Парламентът прие на първо четене промените на ГЕРБ в Закона за хазарта - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите отхвърлиха законопроекта на Валери Симеонов

Депутатите обсъдиха на първо четене два законопроекта за хазарта - на Валери Симеонов и на Даниела Дариткова.

Проектът на д-р Даниела Дариткова предвижда промяна в хазартния регулатор на Република България, като Държавната комисия по хазарта да се преструктурира в Държавна агенция по хазарта.

Новосъздадената Агенция ще е специализиран държавен орган към Министерския съвет, който ще изпълнява държавната политика в областта на хазарта и ще осъществява надзор върху хазартните игри и свързаните с тях дейности. Предлагат се мерки и процедура по защита на уязвими от хазартните дейности лица, както и възможността да се разшири обхвата на хазартните игри, които могат да бъдат организирани от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. То ще може да организира освен традиционна лотария, числови лотарийни игри, моментна лотария, залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, също така залагания върху случайни събития, залагания свързани с познаване на факти и игри онлайн в игрално казино.

Социалистът проф. Румен Гечев обяви, че БСП няма да подкрепи законопроекта на ГЕРБ, защото по думите му с преминаването от колективен към едноличен орган за управление на хазарта е все едно да се назначи „цар“, който да управлява хазарта у нас.

Александър Иванов от ГЕРБ напомни, че със Закона за хазарта  се дава възможност за развие на спорта, като се регламентира, че 1/3 от постъпленията на Българския спортен тотализатор отиват за спорта и младите.

„Много се акцентира днес от тази трибуна по промяна на формата на управлението от комисия да се превърне в агенция. Акцентира се също и върху 10 %, които трябва да отиват за култура. Основателно се акцентира върху тях. Една част от предложеното от д-р Дариткова и група народни представители, именно нашето предложение акцентира на две доста важни за мен неща, които се пропуснаха в дебата досега. Едното от тях колеги, е прецизиране на нормата при вноската за социално поведение, което се издава на един лицензиран оператор“, изтъкна Иванов. Според него това ще доведе до събирането на повече постъпления в Българския спортен тотализатор/БСТ/.

Александър Иванов посочи, че друго, което убягва на депутатите е промяната, която дава възможност на БСТ да се развие.

„Тази година се очакват 60 млн. лв. повече да постъпят в БСТ от организираните в него игри, 1/3 от него отиват в Министерство на спорта. Отиват за развитие на децата, на млади таланти“, уточни Иванов.

С цел осъществяване на по-широк и по-масов контрол върху дейността на хазартните оператори проектът предвижда правомощия за осъществяване на контролна дейност по Закона за хазарта да имат и контролните органи на Националната агенция за приходите, с оглед използването на значителния кадрови и експертен потенциал на НАП.

Депутатите не приеха на първо четене законопроекта за хазарта на Валери Симеонов. С 99 гласа „за“, 43 – „против“ и 13 – „въздържали се“ предложението на ГЕРБ бе прието.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети