Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът прие на първо четене видеонаблюдението в избирателните секции

Политика

Парламентът прие на първо четене видеонаблюдението в избирателните секции

Снимка:

С приетите промени в Изборния кодекс се въвеждат поне 1000 машини за гласуване в страната

Парламентът прие на първо четене промени в Изборния кодекс, предложени от депутатите на партия „Воля“. Така избирателите ще могат да наблюдават на живо изборния ден на сайта на районната избирателна комисия. „За“ гласуваха 115 народни представители, двама бяха „против“, а 65 се въздържаха.

Последва два часа и половина дебат в пленарна зала за въвеждане на машинното гласуване.

Народните представители приеха да се въвеждат поне 1000 машини за гласуване в страната, а БСП гласуваха "против", защото настояваха машинното гласуване да се въведе повсеместно. ДПС обаче бяха „за“ машинното гласуване, за да може най-после химикалката и хартията да се изхвърлят от изборния процес.

„Машинното гласуване ще върне доверието в изборния процес и ще минимализира огромния брой сгрешени бюлетини“, каза Йордан Цонев. ДПС е против ползването на преференции в изборния процес. „Не може една голяма фамилия да си избира депутат или общински съветник“, допълни Йордан Цонев.

Преди второ четене ДПС ще предложи преференциите да отпаднат.

Днес НС прие номерата на бюлетините да се махнат. Планът е все пак те да се номерират, но по по-различен начин, така че да няма дублиране на номерата. Така партиите ще се обозначат до едно число, а за преференциите ще се тръгва от друго число, обясни председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Според него повсеместното въвеждане на машинното гласуване изведнъж ще излезе скъпо. Кирилов се позова на доклади на Централната избирателна комисия по въпроса. Социалистите обаче настояха за пълно въвеждане на машинното гласуване.
От ГЕРБ заявиха, че левицата си търси оправдание за загубата на предстоящите избори.

„Ясно е какво правим. Ние се състезаваме по вашите правила, по кодекса на Мая Манолова“, припомни председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Подкрепи го и Димитър Лазаров.

„Отсега почнахте да търчите пред вятъра. Много рано е да си търсите основание и причини отсега, че ще загубите предстоящите избори“, коментира депутатът от ГЕРБ. От ГЕРБ припомниха на БСП, че и при тяхното управление „Информационно обслужване“ е броила изборния резултат. От ДПС заявиха, че имат доверие на държавната фирма „Информационно обслужване“, а освен това имало и контролни механизми за софтуера. С машинното гласуване обаче няма да има невалидни бюлетини и грешки, заявиха от Движението.

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още