Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът прие на второ четене промени в Закона за опазване на околната среда

Политика

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за опазване на околната среда

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за опазване на околната среда - Tribune.bg
Снимка:

С промените се връща обжалването при спорни екооценки

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за опазване на околната среда.

С тях се цели усъвършенстване на законодателството по опазване на околната среда и постигане на по-високо ниво на хармонизация с европейското законодателство в областта на емисиите от промишлеността, оценката на въздействието върху околната среда на някои публични и частни проекти, и контрола на опасностите от големи аварии, които включват опасни вещества.

Предложените промени отразяват препоръките и бележките във връзка със стартиране на процедури за нарушение относно неправилното транспониране на някои от разпоредбите на директивите в цитираните по-горе области. Осигурява се право на достъп до правосъдие, което е съобразено с изискванията на Директива 2003/35/ЕО за осигуряване на участието на обществеността при изготвянето на определени планове и програми, отнасящи се до околната среда.

При разглеждането на промените на второ четене, парламентарната комисия по околната среда и водите запази обжалването само на една съдебна инстанция на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение или стратегическа важност. Част от депутатите от комисията и природозащитници обаче настояват за въвеждане на двуинстанционно обжалване.

„Днес се гласува на второ четене много важен законопроект не защото някой ни го изисква, а защото може да гарантира по-адекватното действие на страната при промишлени аварии, по-голямата защита от определени вредни за околната среда химикали“, каза пред депутатите вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на обсъждането на промените в закона.

„18 са наказателните процедури срещу България в околната среда. Те са наследство от управлението на ГЕРБ. Така отговори той на критиките на ГЕРБ в сферата на околната среда от сутринта. 

Сандов поясни, че от тези 18 процедури, 1 е била свалена, за други 2 са изпълнени условията и се очаква само произнасяне, за други 3 се очакват промените в Закона за опазване на околната среда да минат.

Припомняне, че преди няколко дни стана ясно, че една от 18-те наказателни процедури срещу България в околната среда беше закрита с решение на Европейската комисия - тази по Директивата за наводненията.

„За още 1 наказателна процедура има внесен законопроект, мина на първо четене през пленарна зала. Работи се по поне още няколко.  Междувременно Съда на ЕС ни осъди за 2 дела заради онова прекрасно действие, което колегите от ГЕРБ твърдят, че са изпълнили. На този фон те се хвалят с излят бетон“, коментира Сандов. 

Тези думи на екоминистъра предизвикаха реакцията на Младен Шишков от ГЕРБ.

„Хората искаха канализации, искаха септични ями, рекултивирахме сметища, с което въздухът се подобри. За какъв бетон говорим, господин министър“, възмути се Шишков.

Борислав Сандов разкри, че следващата седмица предстои да бъдат оповестени данните от Националния доклад на околната среда, за да се отчете каква е актуалната ситуация в околната среда.

„За съжаление не е добро“, посочи министърът.

„Втората касационна съдебна инстанция е гаранция, че даден проект има обективно преглеждане на обстоятелствата и доказателствата на първа инстанция“, обясни Сандов.

Според него не трябва да има забавяне за важните за България проекти.

„Има два подхода - единият подход е оценката за въздействие на околната среда да се прави в съгласуваност в най-ранен етап. Вторият начин е борбата с корупцията. Няма значение кой как си слага етикет и да му казваме кой е пишман и кой не, а всяка форма на корупция е действие срещу страната“, отбеляза екоминистърът.

„Ще минем по-бързо през вратата, но дали няма да настинем през зимата от течение? Втората съдебна инстанция не е някой проект да се забави, а е обективност на преценката на съда“, подчерта Сандов.

Той посочи, че има две компромисни предложения - едното е връщането на втората инстанция да не е веднага, а от 2024 година. Другата, по думите му, е времето за разглеждане на процедурата да е шест месеца - така производствата трябва да приключват в 6 месечен срок от подаването им, а жалбите ще се разглеждат от ВАС.

Втората инстанция беше премахната през 2017 година с мотив да не се бави реализирането на големи инфраструктурни обекти.

Връщането на възможността да се обжалват екооценки пред втора съдебна инстанция беше предложено като промяна в закона от Министерски съвет. Депутатите приеха обаче да се даде гратисен период към сегашната ситуация до 2024 година. Така промените ще важат за жалби след 1 юли 2024 година.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети