Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът прие патентен данък за местата за настаняване с не повече от 20 стаи

Политика

Парламентът прие патентен данък за местата за настаняване с не повече от 20 стаи

Парламентът прие патентен данък за местата за настаняване с не повече от 20 стаи - Tribune.bg
Снимка:

От 2020 г. патентният данък ще бъде от 25 до 250 лв.

Собствениците на места за настаняване, предлагани чрез платформи като Airbnb и Booking.com, вече ще плащат патентен данък. Измененията бяха приети днес на второ четене в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които се изменя Законът за местните данъци и такси.

Предложението бе направено от председателя на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. То предвижда от 2020 г. патентният данък за стая за местата за настаняване с не повече от 20 стаи да бъде от 25 до 250 лв. Предложението предвижда още размерът на данъка да се определя за стая според местонахождението на обекта.

"Това е просто една корекция на един текст за местните данъци и такси. Тя предвиждаше и тези, които дават под наем досега до 20 стаи да плащат и патентен данък от 25 до 250 лв., в зависимост от решението на конкретната община. Това са апартаменти и стаи под наем, които са категоризирани като апартаменти от една или две звезди, или са регистрирани", коментира Стоянова, след като решението беше прието.

„Знаете, че когато променихме Закона за туризма, ние облекчихме режима и дадохме възможност на тези, които не желаят да се категоризират по тази сложна процедура, да направят просто само една регистрация“, посочи Менда Стоянова.

До момента патентен данък плащаха малки мотели или хотели с една или две звезди. Промените означават, че всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем, се приравняват към хотели, но не са задължени да се категоризират.

Измененията в Данъчния-осигурителен процесуален кодекс са в съответствие с европейска директива.

Въвежда се механизъм за предоставяне на информация за трансгранични данъчни схеми, при които съществува потенциален риск от избягване на данъчно облагане и за автоматичния обмен на информация за тези схеми между държавите членки.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети данък

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети