Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът прие президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване

Политика

Парламентът прие президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване

Парламентът прие президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът прие президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване.

"За" повторното приемане на закона и преодоляването на ветото гласуваха 93 народни представители, "против" бяха 61 депутати, а "въздържали се" -18. Съгласно правилника за преодоляване на ветото е необходимо мнозинство повече от половината от всички народни представители или 121 гласа, така ветото на президента бе прието с подкрепата на БСП ,"Обединени патриоти", "Воля" и независими депутати, докато ДПС отсъстваше от пленарната зала. Само ГЕРБ подкрепи отново текстовете от Кодекса за търговско корабоплаване, които въвеждат до 10 години затвор за нерегламентиран превоз. Предложението бе внесено от депутата от ГЕРБ Иглика Събева в преходните и заключителните разпоредби между първо и второ четене. 

В мотивите си към ветото държавният глава не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, които и понастоящем са обявени за административно нарушение, но смята, че когато обаче едно и също деяние се определя и като престъпление, и като административно нарушение, се дублират отговорности с различна тежест, без да има яснота кой ще е приложимият ред. Според юридическия екип на Румен Радев депутатите не са уточнили и критериите, по които нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от т.нар. споделено пътуване.

БСП подкрепиха ветото с мотива, че наказанието е прекалено голямо за деянието.

Приетите текстове предвиждаха от две до пет години лишаване от свобода и отнемане на моторното превозно средство в полза на държавата на всеки, който извършва обществен превоз на пътници без регистрация, разрешение и лиценз. Когато деянието е извършено от две или повече лица или чрез фалшив документ, наказанието се предвиждаше да бъде лишаване на свобода от пет до десет години или санкция от 5 до 15 хил. лева, като съдът можеше да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния. Депутатите от ГЕРБ могат да преработят промените или да се откажат от тях.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати