Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС прие законови промени, свързани с получаването на българско гражданство чрез инвестиции

Политика

НС прие законови промени, свързани с получаването на българско гражданство чрез инвестиции

НС прие законови промени, свързани с получаването на българско гражданство чрез инвестиции - Tribune.bg
Снимка:

Народните представители одобриха законопроект, внесен от депутати от ДПС, ГЕРБ и "Обединени патриоти", с който се подобряват възможностите за придобиване на българско гражданство. Предлага се отпадане на възможността за придобиване на българско гражданство чрез вложение в държавни ценни книжа, сключване на договор за доверително управление с лицензирана кредитна институция или увеличаване на инвестицията до два милиона лева. С измененията се цели да се създаде актуална инвестиционна рамка, отговаряща на нуждите на икономиката и на световните тенденции, както и да се подобри контрола върху инвестициите.

Народното събрание прие и два законопроекта, внесени от Министерски съвет.

Целта на правителството е да се прецизират правилата по придобиването на българско гражданство,

както и да се осигури правна яснота относно прилагането на разпоредбите, които се отнасят до Обединеното кралство като държава – членка на Европейския съюз, както по време на преходния период, така и след изтичането му.

Отхвърлен бе законопроектът на "Воля", с който се облекчаваше процедурата по придобиване на българско гражданство от лица с български произход, живеещи зад граница.

„Този парламент беше сезиран по въпроса за българското гражданство преди близо две години вследствие на грандиозни скандали, които се появиха в европейските вестници. Не в държавен вестник на ЕС, а в големите ежедневници, които обясняваха как се продава българско гражданство“, припомни в началото на дебата социалистът Крум Зарков. Юристът констатира, че в резултат от създадената временна анкетна комисия на депутатите се дават две противоречиви решения на гражданството и едно несъществуващо решение за гражданството по произход. Загубихте нашето време и най-вероятно продължавате да продавате паспорти, обвини управляващите Крум Зарков от БСП

Депутатът Маноил Манев от ГЕРБ призна, че наистина има институционален проблем, заложен в процедурите за българско гражданство, но той се решава с предложените промени.

 „Ако някой е продавал и предавал националния интерес - то това е БСП, която направи македонизацията на Пиринска Македония,

отговори на обвиненията на социалистът Крум Зарков и народният представител от "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов и посочи, че обвиненията са недоказани.

"Той /Зарков/ се изявяваше като съдия, ако има данни нека ги даде", подкани опонента си Ангелов. Според него Крум Зарков е трябвало да бъде наказан, защото е отправил обида към народните представители на цяла парламентарна група.

„Клеветническата реплика Крум Зарков направи в края на изказването си и нямах възможност да го прекъсна или физически да го озаптя“,

подчерта в своя защита заместник-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов в отговор на процедурата по начина на водене на Юлиан Ангелов.

"Не съм адресирал репликата си към никого, защо "Обединени патриоти" се разпознаха в нея“, попита Крум Зарков. Той изтъкна, че е взел думата и излиза на трибуната, за да видят колегите му, че не е избягал.

„Не се опитвайте да ме озаптявате. Репликата, която възпали "Обединени патриоти" беше – „и най-вероятно продължавате да продавате", посочи социалистът Зарков и коментира, че не е работа на заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов „да озаптява когото и да било“.

„В българския парламент сме готови да си извадим очите за българското гражданство - трябва да решим този проблем, защото той е и на бъдещите ни поколения“, посочи Маноил Манев. Той изрази възмущение от това, че за българското гражданство се говори като за конюктура.

„Сега да решим да наплюем някой политически противник и това е най-важното. Не, всъщност най-важното в тези четири законопроекта са три неща. Първо, че процедурите за българско гражданство трябва да бъдат такива, че всеки, който има самосъзнанието и правото, или усещането да бъде българин да се включи в процедура, която да го направи такъв. Не автоматическо да ги правим. Да има процедура, тя да е честна, почтена, в нормални срокове и да доведе до това, че този, който има правото, да получи българското си гражданство", посочи още Манев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати