Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС прие законови промени, свързани с получаването на българско гражданство чрез инвестиции

Политика

НС прие законови промени, свързани с получаването на българско гражданство чрез инвестиции

Снимка:

Народните представители одобриха законопроект, внесен от депутати от ДПС, ГЕРБ и "Обединени патриоти", с който се подобряват възможностите за придобиване на българско гражданство. Предлага се отпадане на възможността за придобиване на българско гражданство чрез вложение в държавни ценни книжа, сключване на договор за доверително управление с лицензирана кредитна институция или увеличаване на инвестицията до два милиона лева. С измененията се цели да се създаде актуална инвестиционна рамка, отговаряща на нуждите на икономиката и на световните тенденции, както и да се подобри контрола върху инвестициите.

Народното събрание прие и два законопроекта, внесени от Министерски съвет.

Целта на правителството е да се прецизират правилата по придобиването на българско гражданство,

както и да се осигури правна яснота относно прилагането на разпоредбите, които се отнасят до Обединеното кралство като държава – членка на Европейския съюз, както по време на преходния период, така и след изтичането му.

Отхвърлен бе законопроектът на "Воля", с който се облекчаваше процедурата по придобиване на българско гражданство от лица с български произход, живеещи зад граница.

„Този парламент беше сезиран по въпроса за българското гражданство преди близо две години вследствие на грандиозни скандали, които се появиха в европейските вестници. Не в държавен вестник на ЕС, а в големите ежедневници, които обясняваха как се продава българско гражданство“, припомни в началото на дебата социалистът Крум Зарков. Юристът констатира, че в резултат от създадената временна анкетна комисия на депутатите се дават две противоречиви решения на гражданството и едно несъществуващо решение за гражданството по произход. Загубихте нашето време и най-вероятно продължавате да продавате паспорти, обвини управляващите Крум Зарков от БСП

Депутатът Маноил Манев от ГЕРБ призна, че наистина има институционален проблем, заложен в процедурите за българско гражданство, но той се решава с предложените промени.

 „Ако някой е продавал и предавал националния интерес - то това е БСП, която направи македонизацията на Пиринска Македония,

отговори на обвиненията на социалистът Крум Зарков и народният представител от "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов и посочи, че обвиненията са недоказани.

"Той /Зарков/ се изявяваше като съдия, ако има данни нека ги даде", подкани опонента си Ангелов. Според него Крум Зарков е трябвало да бъде наказан, защото е отправил обида към народните представители на цяла парламентарна група.

„Клеветническата реплика Крум Зарков направи в края на изказването си и нямах възможност да го прекъсна или физически да го озаптя“,

подчерта в своя защита заместник-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов в отговор на процедурата по начина на водене на Юлиан Ангелов.

"Не съм адресирал репликата си към никого, защо "Обединени патриоти" се разпознаха в нея“, попита Крум Зарков. Той изтъкна, че е взел думата и излиза на трибуната, за да видят колегите му, че не е избягал.

„Не се опитвайте да ме озаптявате. Репликата, която възпали "Обединени патриоти" беше – „и най-вероятно продължавате да продавате", посочи социалистът Зарков и коментира, че не е работа на заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов „да озаптява когото и да било“.

„В българския парламент сме готови да си извадим очите за българското гражданство - трябва да решим този проблем, защото той е и на бъдещите ни поколения“, посочи Маноил Манев. Той изрази възмущение от това, че за българското гражданство се говори като за конюктура.

„Сега да решим да наплюем някой политически противник и това е най-важното. Не, всъщност най-важното в тези четири законопроекта са три неща. Първо, че процедурите за българско гражданство трябва да бъдат такива, че всеки, който има самосъзнанието и правото, или усещането да бъде българин да се включи в процедура, която да го направи такъв. Не автоматическо да ги правим. Да има процедура, тя да е честна, почтена, в нормални срокове и да доведе до това, че този, който има правото, да получи българското си гражданство", посочи още Манев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още