Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът промени Закона за водите в полза на рибните стопанства

Политика

Парламентът промени Закона за водите в полза на рибните стопанства

Снимка:

Без тази стъпка бизнес за над 3 млн. лв. щеше да бъде закрит, смятат от Националната асоциация на рибопроизводителите

Парламентът промени Закона за водите, с което собствениците на рибни стопанства няма да заплащат такса за водовземане от воден обект. Отпада и задължението за монтиране на измервателни устройства, които отчитат обема на отнетата вода, когато водите се връщат в първоначалния водоизточник или в неговия водосбор. Ще се признава обемът, посочен в издаденото разрешително.

Според Десислава Танева от ГЕРБ с измененията законопроектът създава равнопоставеност на рибопроизводителите и не нарушава рамковата директива за водите. Тя уточни, че в директивата има изричен текст за дерогация.

„Ние се възползваме от тази възможност, така че да създадем по-добри условия и равнопоставеност, и конкурентоспособност на производителите у нас с тези в съседни нам страни“, посочи Танева.

Правилото „замърсителят плаща“ остава и плаща този, който замърсява, подчерта Тачо Пашов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на рибопроизводителите. Относно финансовото измерение на промените, по данни на асоциацията, ако текстовете на закона не бяха променени държавата е могла да събере от такси не повече от половин милион лева, но е щяла да загуби бизнес от три милиона лева, защото много от производителите щяха да закрият стопанствата си. Тук не са включени косвените загуби от транспорт, работна ръка и доставки на фуражи. „Решението днес е изцяло в плюс на държавността“, заяви Пашов.

Текст: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема