Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът реши дистрибуторите на лекарства да не могат да разкриват собствени аптеки

Политика

Парламентът реши дистрибуторите на лекарства да не могат да разкриват собствени аптеки

Парламентът реши дистрибуторите на лекарства да не могат да разкриват собствени аптеки - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите създадоха Национална аптечна карта с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина

Дистрибуторите на лекарства да не могат да разкриват собствени аптеки, решиха депутатите, които приеха на второ четене промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Целта на промяната е да се осигури конкуренция между участниците на пазара.

Според приетите текстове един и същ търговец на лекарства не може да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно с медикаменти като собственик на аптека, както и разрешение за търговия на едро, т.е. да е дистрибутор.

Социалистът проф. Георги Михайлов предложи забраната да важи и за свързаните с търговците лица по смисъла на търговския закон, защото „така написан, текстът оставя вратичка отново да се създават вериги от аптеки чрез свързани с дадено лице хора“. Той припомни, че Българският фармацевтичен съюз е поискал това допълнително уточнение още при разглеждането на проектозакона на второ четене в Комисията по здравеопазване.

Народният представител от БСП Валентина Найденова също предложи търговците на едро с лекарства да не могат да откриват и дрогерии. По думите ѝ така в дрогериите няма да могат да се продават лекарства без лекарско предписание. След гласуване в зала и двете предложения бяха отхвърлени от мнозинството.

С промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина депутатите създадоха Национална аптечна карта. Очаква се с този инструмент да се определят потребностите на населението от достъп до лекарства и да се осигурят аптеки там, където те не достигат.

БСП поиска за решаване на проблема с недостига на аптеки на болниците да бъде разрешено да отворят аптека и за гражданите, която да работи денонощно, но това предложение бе отхвърлено.

С приетите нови текстове на закона се дава възможност за пациенти, които страдат от заболяване, за което липсва алтернатива за лечение или всички възможни налични медикаменти не са повлияли, лекарите да могат да изписват и лекарства, за които все още няма пълни данни, че могат да повлияят. Това са медикаменти, които са минали клинични проучвания и са разрешени за употреба у нас. Условието за изписването им е да има достатъчно научни показания за ефекта.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети