Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Преименуват 24 май в Ден на българската писменост, просвета и култура

Политика

На първо четене: Преименуват 24 май в Ден на българската писменост, просвета и култура

На първо четене: Преименуват 24 май в Ден на българската писменост, просвета и култура - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите одобриха и изменения, свързани със социалния диалог и колективното трудово договаряне

Народното събрание прие 24 май да се преименува като Ден на българската писменост, просвета и култура. Това стана с приетите промени в Кодекса на труда на първо четене.

„Преименуването на празника 24 май на Ден на българската писменост, просвета и култура би имало международен отзвук - трябва да го направим заедно, за да отстояваме правотата си“, призова народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков. Той коментира, че ГЕРБ ще подкрепи предложението на „Обединени патриоти“ 24 май да се казва Ден на българската писменост, просвета и култура.

„Ние подкрепяме аргументите на „Обединени патриоти“, че този празник е български. Впоследствие, той е станал празник и на други страни, които пишат на кирилица. Безспорен факт е, че кирилицата е писменост, която е произведена в двора на цар Симеон Велики, от българската държава. Това е златният век на българската култура“, подчерта народният представител. По думите му дебатът за националния празник на Република България е конституционен и може да се твърди, че през този празник страната ни може да се свърже със средновековното си минало, в което е била една от основните геополитически сили на европейския континент.

„Нашето желание е, ако правим такава промяна, да я направим смислено и със съзнанието на всички последствия от това. Подобна промяна би имала определен международен отзвук, но да го направим заедно, за да можем после да отстояваме правотата си, за да нямаме никакви съмнения в нея“, настоя Биков. "За" законопроекта на Искрен Веселинов и група народни представители гласуваха 73 депутати, 4-ма бяха против", 34 гласуваха с "въздържал се".

На вниманието на депутатите бяха предложени няколко законопроекта за изменение на Кодекса на труда.

Народното събрание прие и измененията в Кодекса на труда, внесени от Министерския съвет. Основните направления са свързани с поемане на задълженията, които произтичат от членството на Република България в Европейския съюз относно командироването на служители в рамките на Съюза.

Другото направление, в което са предложени изменения, е свързано със социалния диалог и колективното трудово договаряне, които уреждат сключването на колективните трудови договори, тяхното разпростиране и тяхното вписване. В законопроекта са направени изменения, които предотвратяват заобикалянето на трудовото законодателство и изискванията за извънреден труд чрез сключването на трудов договор за работа през определени дни от месеца с работници и служители, които са на същия работодател.

Депутатите отхвърлиха, обаче, промените внесени от Юлиан Ангелов и група народни представители, 15 август да бъде официален празник в националния ни календар.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Анастас #

ДОЖИВЯХМЕ !!!

Следва...
и малоумното име на
Катедрата " Ал Невски" ...
на Св Св Кирил и Методий ... !!!

Приятна вечер !
.
01.10.2020 20:03 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети