Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът даде зелена светлина на френското предложение за РСМ

Политика

Парламентът даде зелена светлина на френското предложение за РСМ

Парламентът даде зелена светлина на френското предложение за РСМ - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът одобри проект на решение във връзка с френското предложение за Република Северна Македония (РСМ). 

Със 170 гласа "За", 37 – „против“ и 21 – „въздържал“ се народните представители приеха предложението на „Демократична България. То гласи, че 47-ият парламент възлага на правителството да одобри предложението на френското председателство на ЕС за вдигане на ветото за старт на преговори за еврочленство над Северна Македония. В документа обаче се поставя изричното изискване то да бъде прецизирано и подобрено в защита на българския национален интерес.

Решението бе посрещнато с аплодисменти в залата.

Проектите на решение на ДПС и ГЕРБ бяха отхвърлени.

Предложението на ДПС беше внесено след гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. В него се посочва, че Народното събрание одобрява предложения от френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония (РСМ) и Албания и задължава Министерския съвет незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на парламента.

Предложението на ГЕРБ-СДС предвижда предприемане на действия от Министерския съвет за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта на Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ.

„Ще говоря аз, виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов. Току-що ПП, ГЕРБ, ДБ и ДПС приеха френското предложение за Северна Македония. И какво стана сега, имаме нова коалиция! Това е направо сюреалистично. Буквално до вчера за ПП Кирил Петков, за ДБ Христо Иванов да общуват с ГЕРБ и ДПС беше невъзмогно и моделът ГЕРБ и СДС трябваше да бъде изчистен от лицето на политическия живот на България, а днес Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски и Бойко Борисов са прегърнати, прегърнати са заедно за България, за да махнат ветото над Северна Македония, защото така е поискала Франция. И българите в Македония, и фактът, че не признаваме така наречения македонски език и езикът на омразата сред македонците, това не е важно. Важното е да сме по-тихи от водата, по-ниски от тревата, за да не разсърдим Великите сили! Както винаги „майната им“ на достойнството и на националното самочувствие. Такъв е животът. В такива сложни времена живеем. Явно всеки трябва да решава сам за себе си. Аз моето решение го взех и днес стана ясно защо“, това заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, цитирайки лидерът на партията Слави Трифонов в обяснение на отрицателния си вот.

По-рано „Възраждане“ предложи точка 1 от дневния ред да отпадне, защото няма промяна в политическата обстановка в РС Македония.

„РСМ не се е реформирала. В настоящия си вид този парламент морално е фалирал и не може да вземе решения по такива фундаментални въпроси за десетилетия напред“, заяви Ангел Георгиев. Според него не е държавнически предложения внесени в 12 без 10 секунди да бъдат обсъждани с такава лекота.

„Не може нещо толкова важно да бъде разглеждано за половин час, да бъде входирано вчера и да се гласува днес“, категоричен бе Георгиев.

Неговото предложение беше отхвърлено с гласовете на 188 депутати. То бе подкрепено от едва 12 народни представители.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати