Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът с първи промени в Закона за туризма – одобриха критерии за обявяване на национален курорт

Политика

Парламентът с първи промени в Закона за туризма – одобриха критерии за обявяване на национален курорт

Парламентът с първи промени в Закона за туризма – одобриха критерии за обявяване на национален курорт - Tribune.bg
Снимка:

Народното събрание прие с 83 гласа „ЗА“, 3-ма „Против“, и 59 „Въздържал се“ на първо четене промени в Закона за туризма. Те уреждат реда и критериите за обявяване на един курорт за национален.

Това ще става с решение на МС по предложение на ресорния министър. Заявления до него трябва да подават общините, на чиято територия или част от нея са курортите.

„Това е една първа крачка, която ще даде възможност на общините да инвестират по-голямата част от туристическите такси и данъци, които получават от курортите, защото - да, собствениците на инфраструктура на „Златни пясъци“, на „Слънчев бряг“ може би я поддържат, но нямат достатъчно средства, за да я подобряват и да инвестират“, подчерта един от вносителите на предложението, депутатът от ГЕРБ-СДС Красен Кралев.

С промените в закона се дава възможност на местната власт да прецени в най-голяма степен интереса и нуждите на съответното населено място от обявяване на национален курорт, се посочва в мотивите към законопроекта.

Вносителите отбелязват, че критериите, на които следва да отговарят националните курорти, са съобразени с нуждите на туристите и на местното население, както и на бизнеса. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети