Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът ще проведе разисквания за хазарта на 26 юни

Политика

Парламентът ще проведе разисквания за хазарта на 26 юни

Парламентът ще проведе разисквания за хазарта на 26 юни - Tribune.bg
Снимка:

Владислав Горанов: Всяка държава членка на ЕС сама избира какъв да бъде моделът на данъчното облагане

БСП инициира разискване за хазарта в парламента по въпроса какви данъци плаща хазартът. Точката е включена в дневния ред за следващата седмица.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни на парламентарен контрол, че Комисията по хазарта в нарушение на закона е събирала по-ниски такси от частните лотарии. В закона от 2014 г. е записано, че лотариите се облагат с 15% върху залозите, но комисията не го е приложила.

Горанов разясни на депутатите концепцията за облагане на хазартната дейност у нас, разработена в началото на 2015 г. По думите му анализът на облагането на хазартната дейност в 8 държави с най-развит хазартен пазар - Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Италия, Малта, Франция е показал голямо разнообразие и прилагането на комбиниран подход за облагане, включващ данък върху хазартната дейност, данък върху печалбата и лицензионни такси, тоест близък до действащия в България режим на облагане.

„Предвид обстоятелството, че няма единен европейски подход в облагането на хазартната дейност, всяка държава членка на ЕС сама избира какъв да бъде моделът на данъчното облагане, а предпочитаният модел е облагането с данък на брутната печалба. Данъчната ставка, в зависимост от данъчната основа, когато тя е брутната печалба, ставката на данъка е в по-висок размер - 15 до 25% или по прогресивна скала, в зависимост от размера на брутната печалба. Ставката е по-ниска - от 2 до 8% когато данъчната основа са получените залози“, коментира Горанов. Той напомни, че облагането на хазартната дейност в България винаги е било фокус на обществено внимание и всяка промяна в обема и вида на облагането подлежи на различни интерпретации.

„Поради тези обстоятелства разработената концепция и новият модел на облагане на хазартната дейност не бяха представени на НС и беше запазен действащият модел на облагане на хазарта в България, който в много голяма степен се доближава до моделите в европейските държави с най-развит хазартен пазар“, заяви финансовият министър.

Горанов посочи, че за търсенето на наказателна или административна отговорност по отношение на нарушения - компетентен орган е прокуратурата.

„Тя работи активно по тази тема, свързана с незаконосъобразното поведение от страна на комисията по хазарта. Що касае до административната отговорност - при липса на доказана вина или нарушение на служебните задължения, аз не мога като министър на финансите да реализирам подобна отговорност при липса на доказани нарушения“, категоричен бе финансовият министър.

Социалистът проф. Румен Гечев възрази, че БСП са получили от финансовия министър признание за това, че ведомството му само е размишлявало по въпросите на данъчното облагане на хазарта, а не е изпълнило разпореждането на парламента да подготви нов Закон за хазарта през 2016 г.

„БСП внася искане за разискване за хазарта с министъра на финансите. Искането е подписано от над 60 души от групата. След това започват питания буквално на всеки километър", предупреди проф. Гечев.

Председателстващият заседанието на парламента Емил Христов установи, че е спазено изискването на правилника и насрочи разискванията за следващия ден, определен за парламентарен контрол - 26 юни.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети разискване, НС

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети