Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът: Социалните услуги няма да са търговска дейност

Политика

Парламентът: Социалните услуги няма да са търговска дейност

Парламентът: Социалните услуги няма да са търговска дейност - Tribune.bg
Снимка:

Агенция ще лицензира доставчиците на социални услуги и ще поддържа техен регистър

Предоставянето на социални услуги не е търговска дейност, решиха окончателно депутатите с поправки в Закона за социалните услуги на второ четене.

До приемането на Правилника за прилагане на Закона за социалните услуги, пък, насочването на всички лица, които искат за ползват такива, ще се извършва само от Дирекция „Социално подпомагане“, а изготвянето на индивидуалната оценка на лицето ще става по досегашния ред.

Законът за социалните услуги влезе в сила от 1 юли, след като шест месеца социалното министерство го анализира заради страховете на родителите, че с него се дават повече правомощия на държавата да отнема деца. Законът предвижда право на социални услуги у нас да имат всички нуждаещи се. Той регламентира, че социалните услуги се планират на национално ниво и дава допълващи стандарти за осигуряването на дневна или резидентна грижа за хора, които не могат да се обслужват сами, за хора с агресивно или проблемно поведение и за нуждаещите се от постоянно медицинско наблюдение и грижа.

Законът гарантира право на асистентска подкрепа за възрастни хора, които не могат да се обслужват сами, както и за хора с трайни увреждания, които не ползват такава подкрепа по друг закон.

Създава се и Агенция за качеството на социалните услуги, която ще лицензира доставчиците на социални услуги и ще поддържа техен регистър.  

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети