Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът: Социалният министър да изготви промени в Кодекса за социално осигуряване

Политика

Парламентът: Социалният министър да изготви промени в Кодекса за социално осигуряване

Снимка:

С 20 % се повишава максималният размер на получаваните пенсии, посочват управляващите

Парламентът реши социалният министър Деница Сачева да изготви промени в Кодекса за социално осигуряване след разискванията за пенсиите.

„За“ проекта гласуваха 103 народни представители, без „против“, а 49 бяха „въздържали се“.

Измененията в Кодекса за социално осигуряване трябва да регламентира фазата на изплащане на допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Депутатите поставиха срок до 31 декември 2020 г. законопроектът да бъде внесен в Народното събрание.

Депутатите отхвърлиха предложенията на БСП министърът да представи цялостна визия в краткосрочен и дългосрочен план за пенсионната политика за гарантиране на финансова устойчивост в пенсионната система, както и методика, регламентираща фазата на пенсиите от втория стълб на пенсионната система.

„Никой не може да оспори, че пенсиите са най-големия провал на управляващите в политиката по доходите“, посочи народният представител от ПГ на "БСП за България" Георги Гьоков. Той отчете, че то не е успяло да измъкне страната от последното място в ЕС по доходите.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2021 г. са предприети важни стъпки за повишаване на доходите на всички пенсионери, изтъкна в отговор заместник-председателят на Социалната комисия Светлана Ангелова.

Тя поясни, че с 20 % се повишава максималният размер на получаваните пенсии.

"От 1 юли 2021 г. всички пенсии, свързани с трудова дейност, отпуснати до края на предходната година ще се осъвременят по така нареченото Швейцарско правило", допълни още Ангелова.

Тя обърна внимание, че се предоставят и допълнителни суми от 50 лв. на пенсионерите.

"През 2020 г. във връзка с възникналата извънредна ситуация поради разпространението на COVID 19, като част от пакета социално-икономически мерки на правителството от месец август започна ежемесечно изплащане на допълнителни суми в размер на 50 лв.", каза още Ангелова.

БСП и ДПС се обявиха за преизчисляване на пенсиите.

Юлиян Ангелов, обаче, напомни на колегите си за 3-те долара пенсии по времето на правителството на Жан Виденов и отказа на социалистите да подкрепят Патриотичния фронт да се повиши минималната пенсия.

Александър Сиди изтъкна, че опозицията говори популистки.

Стигна се до скандал с депутати от БСП, които обвиниха председателстващия парламентарното заседание Емил Христов, че удължава времето за изказванията на „една малка група“.

Георги Гьоков обясни, че е използвал определението, защото по правилник „Обединени патриоти“ имат по-малко време в дебата.

След приключването на дебата министърът на труда и социалната политика Деница Сачева подчерта, че краткосрочната визия за подобряване на адекватността на устойчивостта на пенсионната система на управляващите може да бъде видяна в проекта на закон за ДОО.

„Няма да се спирам за всичко, което този закон съдържа, както по отношение на повишаване на максималния размер на минималната пенсия, на 50-те лв. добавки, на факта, че пенсията през 2021 г. на един пенсионер ще достигне 488.97 лв. и това е номинално нарастване с 18.6 %", уточни министър Деница Сачева.

По думите й именно необходимостта пенсиите да се допълват със социално подпомагане е също една от политиките, които са заложени в държавния бюджет за следващата година, в който 47 млн. лв. са отделени за добавка от 120 лв. за онези пенсионери, чиято пенсия е от 300.01 лв. до 369 лв., колкото е линията за бедност.  


Коментари (2)

То пък един министър, като във вица, че средно изяли 6 кюфтета, ама аз 2, а шефът ми 10, та това са тези проценти. Ние пенсионерите искаме справедливост и унифицирани методики за изчисляване на пенсиите, както и отчитане на приноса на всеки.
30.10.2020 12:47 / Отговор
Гневна Как така 1 милион пенсионери нямало да получат увеличение , ако се преизчислят пенсиите с нов осигурителен доход. Ами те предварително го получиха , на два пъти им увеличиха пенсиите с двойно по-голям процент, отколкото на останалите , а сега ще стане не по политически причини , а по закон. То много е харно така, докато работиш да си пълниш банковата сметка, а за осигуровки се стискаш, а като се пенсионираш , ревнеш , че не се живее с 250 лева.И нека си признаят, никой не лежи само на тези 250 лева - или градинка си гледа, или рента взема , или си поработва , или социалните поемат ток,дърва , пакети храна.Това,че сте обещали минимална пенсия 300 лева не трябва да стане като зачеркнете приноса на другите 1 милион пенсионери.
30.10.2020 15:56 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още