Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: Депутатите приеха новия правилник за организацията и дейността на Народното събрание (НА ЖИВО)

Политика

Окончателно: Депутатите приеха новия правилник за организацията и дейността на Народното събрание (НА ЖИВО)

Окончателно: Депутатите приеха новия правилник за организацията и дейността на Народното събрание (НА ЖИВО) - Tribune.bg
Снимка:

Те ще имат ваканция, но ще почиват само на официалните празници

След няколко часа дебати, проблеми със системата за гласуване и кворум на ръба в крайна сметка новият правилник за организацията и дейността на Народното събрание беше приет.

В началото на деня парламентът удължи работното си време до изчерпване на дневния си ред. Предложението направи Филип Попов от БСП и то бе подкрепено от пленарната зала.

Той предложи депутатите да работят с удължено работно време до приемане на новия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Текстовете на проекта за нов правилник са 119 страници.

Дневният ред на Народното събрание днес започна с парламентарен контрол. Изслушана беше  Асена Сербезова - министър на здравеопазването. Тя отговаря на два въпроса на ГЕРБ, свързани с действията по сливането на болница „Лозенец“ и специализираната детска болница в София, което преди дни Сербезова временно спря.

След това депутатите гласуваха своята коледна ваканция.

Като точка три работата им продължи с Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който вчера не успяха да приемат окончателно.

Беше решеноно как депутатите ще взимат заплатите си.

Вчера бяха създадени 24 постоянни парламентарни комисии, две от тях са нови, комисията по туризъм и комисията по превенция и противодействие на корупцията.

Според част от приетите текстове в новия правилник за работа на Народното събрание председателят на парламента и неговите заместници вече ще могат да участват в ръководството на постоянните комисии. Досега това не беше възможно.

В началото на пленарното заседание днес Богомил Петков положи клетва като депутат от ПГ на „Продължаваме промяната“.

Депутатите решиха да обсъдят и ваканцията си, като от ИТН предложиха да не се почива и на официалните празници, включително Бъдни вечер. Това предизвика остри реплики от страна на ГЕРБ, които се възмутиха, че по този начин ще бъдат ощетени и хора, които са вярващи. Любен Дилов-син пък припомни, че новото правителство припомни, че новото правителство явно не държи на църковните празници и вяра, защото при клетвата си не е имало Библия. „Вашата мания за необикновеност ще ви доведе до едно обикновено място. Както за нас не важи сертификата“, обърна се Дилов към Настимир Ананиев.

Тома Биков допълни, че няма нищо лошо в това да не почиват, но е добре управляващите да си обмислят програмата, защото както се вижда в един планарен ден се гледат по една две точки. „Ако ще се събираме само да си анализираме, то аз и вкъщи си анализирам“, обяви Биков.

Тома Биков допълни, че няма нищо лошо в това да не почиват, но е добре управляващите да си обмислят програмата, защото както се вижда в един планарен ден се гледат по една две точки. „Ако ще се събираме само да си анализираме, то аз и вкъщи си анализирам“, обяви Биков.

Това да правим демострация колко сме работни без да вършим нищо не е добро за никой. Това, което силно ме притеснява е, че аз не се чувствам „пич“ и принизяването на тази аудитория и тази институция е обидно. Народните представители обаче за разлика от останалите не може да ползва отпуск“, обясни Росица Кирова в реплика към Тошко Йорданов от ИТН, който обяви, че трябва да работят, защото „не сте богоизбрани пичове“.

Десислава Атанасова пък му отвърна по темата зелен сертификат, като според Йорданов 75% от българите нямат такъв и, ако се приравняват, то трябва да го направят към тези, които нямат. „Това не означава, че ние като призвани да създаваме правила и пример към обществото трябва да даваме разлика. Нашата парламентарна група ще подкрепи предложението на ПП за намаляване на почивните дни на Народното събрание, но трябва да си дадем сметка, че присъствието ни тук трябва до доведе до добри законодателни решения“, допълни още Атанасова.

След гласуване депутатите решиха, че ще почиват само на официалните празници. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

attropo Важното е едно - да може ямболският маймуняк пак да ръси простотии в чалга-просташкия си стил!Не вижда,маймуняка му смотан,че както се беше засилил да *изчегърква*,за малко него и партийката му да го *изчегъркат*!
17.12.2021 15:51 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати