Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ще се определят зони за къмпингуване

Политика

Ще се определят зони за къмпингуване

Ще се определят зони за къмпингуване - Tribune.bg
Снимка:

НС прие промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

С промени в Закона за Черноморското крайбрежие Народното събрание прие възможността да се определят зони, в които  с опростени условия и по-природосъобразно, да се къмпингува, да се разпъват палатки, кемпери и каравани, съобщи Искрен Веселинов, председател на регионалната комисия в парламента.

„Тези места ще се определят от четири министерства, защото ще се създадат в горски или земеделски фонд. Има 6 месеца за това, след което ще бъдат регистрирани подобни зони за свободно къмпингуване“, посочи Веселинов.

Глобите за почивка с палатка, кемпер или каравана извън правилата ще са от 500 до 1000лв.

„Ние сме проучили 11 страни, където има подобни разпоредби. Минимумът за незаконно разполагане на кемпер, палатка и т.н. е 500 евро санкцията. Ние предлагаме от 500 до 1000лв. Но трябва да има санкции, защото недобрата практика на диво къмпингуване, след която остават тонове боклуци, е факт. Тези разходи остават за сметка на общините и вредят трайно на природата“, изтъкна председателят на парламентарната комисия за регионално развитие.

Според Веселинов има и добра новина за къмпингарите.

„Наказателните разпоредби влизат една година, след като се регламентират конкретните маста за диво къмпингуване. Това лято няма да има наказателни разпоредби, които да се прилагат и да бъдат глобявани хората за това, което правят и в момента“, уточни войводата.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети