Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът възложи на МС да изготви план за развитието на медийната среда

Политика

Парламентът възложи на МС да изготви план за развитието на медийната среда

Парламентът възложи на МС да изготви план за развитието на медийната среда - Tribune.bg
Снимка:

Всички имате една нагласа и тя е да действате заедно и разумно в подкрепа на свободата на словото и на демокрацията, заяви Боил Банов

С пълно мнозинство Народното събрание възложи на Министерския съвет да предложи план за развитието на медийната среда в България. Правителството трябва да разработи плана до 31.03.2020 г.. Той трябва да съдържа и предложение за модел за финансиране на обществените медии, гарантиращ финансовата и редакционната им независимост.

 „Независимо кои политически сили представлявате, имате една нагласа и тя е да действате заедно и разумно в подкрепа на свободата на словото. Това фактически означава в подкрепа на демокрацията, за което ви благодаря. Благодаря ви за това, че вчера приехте решение, с което задължихте мен да внеса до правителството до 31 март проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията“, заяви министърът на културата Боил Банов.

Министърът на културата коментира и частните медии. „Като министър на културата искам да кажа много ясно, че всякакви допълнителни регулации са извън демократичните процеси на развитието на държавата. Правителството, включително с решението на премиера по отношение на разпространението на печатни издания през „Български пощи“ и включително с предложението на министъра на финансите, което вие приехте да има решение за Фонд „Радио и телевизия“, активно се опитва да зададе основи и резултат за развитие на обществените медии, които са ключът към плурализма“, каза още Боил Банов.

 „Демокрацията е низ от правила и закони, то не е анархия, така че медиите не правят изключение. Да създадем такъв живот, в който да спазваме демократичните порядки на цялото общество“, посочи Вежди Рашидов.

„Относно това да се заиграваме с медиите и да се харесваме, народът е казал, че политик се убива с вестник – и муха също. Имаме експертна група - вече работим по Закона за радиото и телевизията. Живеем във време, в което фалшивите новини са болест. Вече народът не може да разграничи кое е истина и кое лъжа“, допълни още той.

„Свобода на словото има. Винаги ще има опити за натиск. Трябва да мислим как да направим така, че да защитим обективните новини“, посочи Юлиан Ангелов от Обединени патриоти.

Според Тома Биков от ГЕРБ най-важното е да запазим обществените медии, защото там можем да чуем всички гледни точки.

„Хората имат най-много доверие на новините по БНТ и БНР и това трябва да се гарантира“, заяви Крум Зарков от БСП.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети