Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Партиите в синхрон с Радев – да не се бърза с мандатите (ВИДЕА)

Политика

Партиите в синхрон с Радев – да не се бърза с мандатите (ВИДЕА)

Партиите в синхрон с Радев – да не се бърза с мандатите (ВИДЕА) - Tribune.bg
Снимка:

Първи реакции дойдоха от партиите на решението на Румен Радев за старт на консултациите и заявката да не се бърза с връчването на първия мандат. От ГЕРБ одобриха решението – „На този парламент трябва да се даде шанс, защото в противен случай – избори би възпроизвела същата ситуация. Единствената разлика, която би се отразила на политическите сили, е темата за отговорността. Кой ще е виновен в това Народно събрание да сформира управляващо мнозинство”, каза  Томислав Дончев.

Той коментира още, че все още не е невъзможно съставяне на редовен кабинет с първия мандат на ГЕРБ.

„Една, две, три, четири трябва да се подредят в името на общи цели, които трябва да преследват. В момента такова подреждане нямаме. Дали е възможно? Трудно, но все още не считам, че е невъзможно”.

 Андрей Гюров от ПП коментира от своя страна: „Парламентът вече заработва на много бързи обороти, така че има много неща, които трябва да се свършат и те могат да работят дори и преди излъчването на редовно правителство”.

От ДПС също се съгласиха с по-бавния ход на мандатите.

„Налице е криза, диалогът върви бавно. Ние призовахме да не се бърза”, заяви Хамид Хамид. Той заяви, че партията му ще участва във всички разговори, в които бъдат поканени.

„Когато президентът реши, ние сме на разположение да започнем консултациите”, заяви готовност Корнелия Нинова.

Има логика в даването на повече време за връчване на мандатите, каза Христо Иванов от „Демократична България”, тъй като е необходимо в парламента бюджетът да бъде разгледан, както и Планът за възстановяване.„Случвало се е да се забави процедурата с мандатите. Логиката на Конституцията не е да се спазват срокове, а е да стане правителство. Въпросът за кабинет не е в прилагателните. За мен смисълът е да има правителство на антикорупционен консенсус. С всеки от мандатите има логика да се създаде правителство. Очевидно трябва да има правителство. За нас сериозният разговор е с втория мандат”, заяви Иванов. Той добави, че ДБ са водили неофициални разговори със Соломон Паси и Росен Плевнелиев, но те не са били за правителство.

За Стефан Янев ходът на президента е удачен. „Парламентът има нужда от повече време, защото виждаме, че започна с висок тон между партиите. Важно е да направим усилия да съставим мнозинство, което да излъчи правителство, защото така ще бъдем честни към българите. Безотговорно е да вървим на избори отново. Направихме 4 избора. Начинът на разпределение на гласовете показва, че това е посланието на българите - да разговаряме”, заяви Стефан Янев. „Ние сме готови и имаме стратегия, ако получим третия мандат. Ако тази хипотеза се осъществи, ще говорим в детайли”.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати