Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Първан Симеонов: Средният българин мисли по-скоро като Стефан Янев, отколкото като Христо Иванов

Политика

Първан Симеонов: Средният българин мисли по-скоро като Стефан Янев, отколкото като Христо Иванов

Първан Симеонов: Средният българин мисли по-скоро като Стефан Янев, отколкото като Христо Иванов - Tribune.bg
Снимка:

"Понякога в политиката идват времена, когато не се търсят толкова усмивки, колкото сигурност." Това каза в интервю за БНР политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан". Според него неслучайно на хоризонта се задава Стефан Янев, който "излъчва по-скоро сигурност, отколкото харизма".

"Въпросът е, когато стане такава политическа каша, дали обществото не се обръща към такъв тип лидерство - малко по-военно, малко по-твърдо изглеждащо, а не толкова харизматично и усмихнато и малко по-разположено спрямо средния българин. А средният българин мисли по-скоро като Янев, отколкото като Христо Иванов."

В ситуации, в които всички са тръгнали да се изпокарват, хората започват да гледат към силна фигура – това е първият вариант, отбеляза Симеонов.

"Вторият вариант е, ако много обеднеят хората, направо да започнат да гледат към някоя радикална фигура. Костадинов загрява на тъча. И третият вариант е, който е не по-малко опасен – да се мисли за още по-широки коалиции, в които обикновено скрит печеливш се оказва ДПС или дори само ГЕРБ, който успява да излезе от тази изолация, в която само допреди няколко седмици и месеци беше", коментира политологът.

Освен липсата на алтернатива, друг фактор, който възпира хората на този етап да не искат предсрочни избори е ръстът на цените, изтъкна Първан Симеонов по повод последните данни на "Галъп".

Ръстът на очакването за ръст на цените е стигнал своя таван, хората вече са свикнали с тази мисъл и "на този фон не им се иска да има и политически трусове".

"Все пак има война и тази война все пак е някаква външна заплаха. На хората едва ли им се иска в условията на външна заплаха да си причиняваме и вътрешни заплахи. Това са банални закони в социологията", допълни Симеонов. Той смята, че е налице "нормална за хода на всеки един мандат ерозия", но ситуацията е тревожна и на българите не им се иска и политическа криза. Създава се апокалиптично усещане, а нищо подобно няма, заяви Симеонов. Проблемът по думите му е, че това правителство е започнало "от малко по-високи нива" на доверие, което е създало свръхочаквания, а към това се добавят и раздухани скандали.

Войната разтяга коалицията по добре познатата ос Изток-Запад, посочи още Първан Симеонов. Друг фактор той вижда в особената политическа ситуация: "За пръв път имаме коалиция, в която "СДС" и "БСП" са заедно.

Имаме сложна по зародиша си коалиция, скрепена от негативен дневен ред и винаги преходът към позитивен дневен ред, към пътна карта, към тяга, към собствен разказ е труден."

В опита си да балансира ПП ще трябва "да измислят собствена тяга собствен сюжет, иначе малките могат да ги удавят", смята Първан Симеонов.

"Това правителство, което изглежда като орел, рак и щука, има шанса да бъде свръхпредставително. Вътре са представени всички основни компоненти на българския дневен ред. Там има и антиелитна, леко популистка формация, каквато е ИТН, там има и посткомунистическа носталгия, там има и либерално-прогресивна общност, има и някакво макроноподобно технократско движение, каквото е ПП. В целия този странен микс имаме добре представено българско общество."

Първан Симеонов очерта два варианта пред коалицията: "Вариант 1 – да се изпокарат, вариант 2 – да използват този шанс, който имат."

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети