Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Първанов: Не съм запомнил позитивно изявление на Радев

Политика

Първанов: Не съм запомнил позитивно изявление на Радев

Първанов: Не съм запомнил позитивно изявление на Радев - Tribune.bg
Снимка:

„Борисов има ресурс, може да удържи“, заяви президентът в периода 2002-2012

„Институциите не бива да остават без възможност за диалог, защото катастрофата е предстояща“. Това каза президентът в периода 2002-2012 година Георги Първанов пред Нова телевизия.

„Тезата на ДПС за оставката на президента и на правителството има други измерения. Аз поне я тълкувам като една морална оценка за поведението на правителството и президента. Това трябва да се чуе. Няма как държавата да продължи да бъде в този хаос, в тази война. Аз никога не съм използвал понятието „война между институциите“, която е в момента.

„Но ако в парламента тази непримиримост се разреши като възела се разсече, то между институциите не бива да остава без възможност за диалог, защото катастрофата е предстояща. След това ролите ще се разменят. Кабинетът на Борисов е изхабен“, посочи Георги Първанов.

„Вероятно ще има рокада на върха. Ако някой се опита от мнозинството да поиска оставката или импийчмънта на президента Радев, ще го направи още по-голям герой“, смята още Първанов.

„Трябва да има поне една минимална възможност премиер и президент да си вдигнат телефона и да обсъдят, да коментират поне един важен въпрос. Иначе няма да стане – това е пътят към срива, към разрухата на държавата“, предупреди президентът в периода 2002-2012 година.

Той предложи Борисов и Радев да обсъдят какво предстои у нас, в Европа и в света в борбата с коронавируса.

„Аз съм единственият, който беше на ръба на импийчмънта, който напомня за едни много тежки отношения между ГЕРБ и мен. В частност между мен и Борисов. Не е нещо ново, това, което в момента се случва“, каза той.

Първанов посъветва Борисов след изборите да се оттегли в своята партия и да не става за четвърти път премиер. „Няма вечни лидери, имало е преди 10-ти ноември. Но ако някой иска да се мери с Тодор Живков – сбъркал е времето“, категоричен е той.

„Аз трябва да напомня, че съм един от онези, които са връщали властта. Ние с Кольо Добрев върнахме мандат за управление 1997 година, тъкмо защото преценихме, че не можем да вървим срещу хората, срещу реалната ситуация. Но тогава тя беше катастрофална ситуация. Сега Борисов има ресурс. Той може да удържи, ако поиска. Въпросът е дали той ще прецени тактически това по-изгодно ли е за него. Критикувах Бойко Борисов в рамките на първия му мандат. Оттам тръгна и тази история с импийчмънта. На първия месец аз го критикувах, че отиде неподготвен на срещата с Путин по енергийните въпроси“, напомни президентът.

Първанов добави, че никога не е търсил реванш. По думите му критиките по същество, по политики нямат нищо общо с реванша.

„Много бих искал да видя бъгарския президент, в случая става дума за г-н Радев, да има по-балансирана роля. Не съм запомнил позитивно изявление на президента Радев. Сега е много лесно Борисов да го критикуваш и да го тикаш в ъгъла. Опонентът не бива да бъде обезоръжаван. Трябва да му се остави изход. Ако го нямаше това искане непременно да се случи служебното правителство с някакъв подтекст, че от това следва разправа, според мен Борисов щеше да си тръгне“, коментира още Георги Първанов.                                                                                          


Коментари (3)

Румен Радев е злобен,беден духом но болезнено амбициозен аутсайдер. Той ако изкаже позитивна мисъл, ще колабира от яд че е излязъл от същността си.
Така че, докато му изтече мандата, България нищо добро няма да види-интриги, лъжи, омраза.
След Румен Радев вече - България, мощно нагоре! А ин!
21.09.2020 13:02 / Отговор
Докъде стигнахме! На фона на Курни, Мая, Ристето и Радню - Гоце и Станиш да ни изглеждат великани...
21.09.2020 14:45 / Отговор
Иво Първанов казва, че няма вечни лидери.....хм!А др.путин как стана вече вечния президент на русия с някаква си поправка в руската конституция!Значи за др.путин може да е вечен, а Борисов не може да е не вечен, а с няколко мандата тъй като над половин България гласува за Борисов премиер!И др.първанов преди няколко години искаше да трети мандат мандат президент, ама му казаха, че по конституция няма право на трети или незнам си кой си мандат!А сега др.радев иска да е путин номер- 2......вечния президент на България!В момента България си няма президент защото е такъв Еди ствено и, само на неговата си партия бкп/бсп!Иначе е много прав за др.радев, чак първано е омерзен от него!
22.09.2020 08:11 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати