Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Първанов: Радев взриви много от мостовете, които можеше да има

Политика

Първанов: Радев взриви много от мостовете, които можеше да има

Първанов: Радев взриви много от мостовете, които можеше да има - Tribune.bg
Снимка:

Радев иска Нинова да бъде унизена да го подкрепи, категоричен е президентът от 2002 до 2012

Президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) не е изненадан от решението на Румен Радев да обяви точно сега, че се кандидатира за втори мандат.

„Това е финален момент от неговото идейно развитие. През цялото време той олицетворяваше една непримиримост. Но наред с това президентът Радев взриви много от мостовете, които можеше да има, за да изпълнява ролята на добър посредник в политическия диалог“, заяви Първанов пред сайтът „Епицентър“.

Той признава, че оценката му за политиката на Радев е тежка.

„Кажете ми, каква е неговата външна политика? Той ходеше по форуми, уж установяваше разни контакти, но той няма нито една сериозна визита, нито една кралска визита (не става дума за покана за пиене на чай), нито едно официално държавно посещение. А във вътрешен план? Да, имаш право да заемеш позиция, да бъдеш категоричен, но не може само да отричаш, да нападаш. По време на импийчмънта, който активираха навремето ГЕРБ срещу мен, аз бях подложен на огромен натиск - Цветанов ме ругае, Борисов ме атакува, отвсякъде ме плюят, те са моята алтернатива, но аз не им отговарям, а почвам да ги бия по икономическата политика, по усилията за изхода от кризата. Не отвръщам на агресията с агресия, не им казвам: „Мутри, вън!“. Борисов може да е бил всякакъв преди 2000-та година, но всичко това го е изпрал в политически смисъл за последните 10 години. Бий го за това, че му е скапана политиката, че е зле в международен план, атакувай го политически, но не по този начин, както го прави Радев“, говори с нескрито възмущение президентът Първанов.

Той определя като безсмислени конфликтите с всички, в които сам се вкара Радев.

„Разбирам да има някакви поводи. В политиката трябва да можеш да подадеш ръка. В книгата ми, която след месец ще излезе, в главата за импийчмънта съм разказал за многото тежки обвинения и атаки, които съм преживял, и съм дал две снимки като илюстрация. Едната беше в Деня на София, когато всички политици сме се наредили и палим свещи. И макар и противници, ние си подаваме един на друг огънчето. Тогава даже повечето текстове в медиите бяха: „Искам огън да ти дам“, като знак за това, че можем да се сработваме. Следващата снимка е как се разминаваме в парламента - гледаме се по-свирепо, отколкото можем да си го представим. В политиката е така - има го и едното, и другото, не е само едното“, категоричен е Първанов.

Според него Радев държи на инициативата „Три морета“, за да се хареса на американците.

„Но те няма да го харесат. Това е илюзия! Те ще харесат някой, който им е по-близък до сърцето. Макар че имат примери и в обратно отношение - ако някой е послушен. Той втори мандат не може да спечели така. Ако се отиде на вариант избори 2 в 1 наесен, както се очаква, на първия тур всеки ще излезе със собствен кандидат. Дори една Мая Манолова ще издигне свой кандидат, за да печели гласове. Представете си, че ГЕРБ издигнат някой свестен, приемлив, и той надделее още на първия тур, след това става много сложно. Не е добър начинът, по който Радев издигна кандидатурата си сега. Това не е обмислен ход”, коментира Първанов, който видя унижение към Нинова в начина, по който Радев сам издига кандидатурата си.

„Радев иска Нинова да бъде унизена да го подкрепи, а не тя да го издигне. И тя няма полезен ход - ще го подкрепи, но с отвращение, без ентусиазъм! Нямам съмнение, че Радев се е договорил с Мая и Лупи предварително“, коментира той.

Първанов разказа и как точно преди години се е стигнало до издигането на Радев. Тогава изглеждаше, че той беше издигнат първо от АБВ, но се оказва, че им бил доведен именно от Нинова.

„Тогава Корнелия Нинова и Кирил Добрев ни представиха в АБВ Румен Радев като кандидатура за президент. След това с него се видяхме насаме за кратко. Разбрахме се с Нинова много коректно те да направят Национален съвет и да го издигнат, а и после ние. Първо те му дадоха подкрепа, но трудно, 50:50, а ние я дадохме с 99%. Аз знаех Радев като човека, на когото за няколко минути съм му дал пагона. И когато Нинова и Добрев ми го представиха, идеята беше добра от гледна точка на избираемост. Не съм имал време да го проуча, още по-малко да го оценя в реална кампания. Но го оцених в мига, когато ни предадоха, когато те отказаха той да бъде кандидатура и на АБВ и той повече не се обади. В книгата съм го описал, буквално: „Радев постъпи подло и затова може би изглеждаше гузен, не бях сигурен, че е гузен, но изглеждаше гузен“. И тезата ми беше: Радев, дето се перчеше много, генералският му пагон беше свален и му беше лепнат партийния пагон от „Позитано“. От този момент много критично гледам на него и то само на базата на това, което тогава направи“, разказва впечатленията си той.

Сегашните действия на Радев, според Първанов били още по-подли, защото целят на навредят на БСП и да помогнат на Нинова.

„Извинявайте, що за постъпка е това? На тези, които са те издигнали, които са те направили президент, които са те крепили през годините, ти сега излизаш и им казваш: „Аз тръгвам! Вие правете, каквото искате, вие ще ме подкрепите, така или иначе“. Унизителна работа! Това ще засили броженията във Висшия съвет, само ще нанася вреди на БСП и то точно преди изборите. Радев можеше да го направи на 15 април. Убеден съм, че той си е провел разговори с Мая Манолова, защото поведението на Мая говори за това.  Той си води разговори, за които само се дочува. Но това така не се прави“, коментира Първанов, който се съгласява с констатация на журналистката Валерия Велева, че действията на Радев са „проява на лош характер“.

„Вдигнатият юмрук, знаете ли на кого принадлежи в българската история?  Като историк се порових и разбрах. На 7-8 септември 1944 година в Белово влиза техният партизански отряд, начело с Чапай. Влизат, посрещат ги с цветя, с песни, с тях е екип и на киното, който снима. Режисьорът вижда, че от тази работа може да стане нещо интересно и връща този хубавец Чапай 2-3 пъти, за да направи дубъла с вдигнатия юмрук, който остава в историята. Това е Чапай от Белово! Но това не е символ на държавност, а на нещо друго“, влиза в ролята си на историк Първанов.

„Наскоро говорих с млади хора, които ми казаха, че няма да гласуват за него, защото не го приемат. Радев не можа да стане политик! Е, има някакви военни от запаса, някои хора из страната, крайни опозиционери, които го харесват. Но той не се утвърди като лидер на нацията в най-респективния смисъл на думата. Така че перспективата за президентските избори е никаква. Казвам го с огромно разочарование и притеснение за държавата. Борисов също няма много полезни ходове, той може да спечели, но това не е като през 2014 г.“, прогнозира той.

Първанов коментира и тезата на Радев, че „не му трябват партии, важното е да си говори с хората“.

„Това е Кимон Георгиев, 1934 година. Чърчил е казал: „Партиите са лошо нещо, но по-добро не е измислено“. Радев може и да спечели изборите, без да се обвърже с партия, защото ще ги накара да го търпят от немай-къде. Обаче после каква политика ще правиш ти без партиите в парламента? За това той не мисли. На Слави ли ще каже да провежда политиката му? На Корнелия Нинова ли ще каже, която, като минат изборите, ще се еманципира, и ще му откаже. Това е внасяне на нов проблем в партията. Радев няма никаква позиция и по енергийните въпроси. Кого лъжат управляващите с този финт за АЕЦ „Козлодуй“ -  още през 2012 г., когато правителство и парламент спряха АЕЦ „Белене”, ни пробутваха, че на мястото ѝ ще  се строи газова парова централа, а единият ѝ реактор да отиде в  АЕЦ „Козлодуй”. Сега идеята е изровена отново, но с американско участие, за да замаскират провала си в енергийната политика. Радев защо не реагира? Ами за Македония? Това просто е безнадеждно! Пълна катастрофа! Не стига, че изгубихме Македония и станахме най-враждебни, но загубихме тотално битката и в Европа. Чета какво са написали от неговия Стратегически съвет като разработка за бъдещето на държавата - боза! Никакви идеи! Никаква визия!  Нито един от проблемите на държавата не е поставен там като решение или представа за решение“, завършва Първанов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (9)

Надблюдател Гоце винаги ми е бил мазен и хлъзгав шаран, но пък е класи над Фатмакът-Фигурант! Колко трябва да си тъп да се изцепиш, че си имал повече "доверие" на Черепа, отколкото на българските институции! "Пази Боже сляпо да прогледа", ама това няма да прогледне никога! На него му харесва да е сляп!
03.02.2021 12:09 / Отговор
Pirin Spanopolski Страхотен коментар,наистина ме разсмя много.Един лайк от мен!
03.02.2021 12:24
чичото Наистина Гоце изглежда гений в сравнение в РРадев. А РРадев на челото си има путинолъчка, а на раменете пагони на Позитано!
03.02.2021 20:58
Долу Фигуранта! Само така!
03.02.2021 13:26 / Отговор
Гоце отдавна играе в отбора на мафиота Борисов и разпределителя на порциите ДС- Сокола. Ами всичките са си един дол дренки.
03.02.2021 13:33 / Отговор
Ха, ха! Амчи що не ни уведоми досега???
03.02.2021 16:59
Наистина сериозен коментар. Най-вече искрен. Като чета, направо не ми се вярва колко го е закъсал РР
03.02.2021 14:40 / Отговор
кесо Леле малеее, кво става днеска бре? Навсекъде съде едни "гербаджии" и сите срещу Румбата. То не бе Лаура Кьовеши, то не бе самия шеф на ОЛАФ, па сега и Първанката. Те такъв ход не бях очаквал, както би казал угрижено и полицаят Велински. Остава сега и кака ви Курни да излезе някоя дълбоко засекретена от Борисов "гербаджийка" и направо конец. А както "прозорливо" отбелязва Първанката това ще проличи по туй колко енергично и всеотдайно Курни и БСП ще подкрепят Румбата за втори мандат. Ако не го подкрепят с подобаващия за случая социалистически оптимизъм и ентусиазъм, а се влачат през кампанията унило и протяжно като съветски филм тя работата ясна, пак "ръката" на Борисов дърпа конците.
03.02.2021 15:38 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати