Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Патентно ведомство за марките „3 март“: В срок от 3 месеца всеки български гражданин е имал възможност да възрази

Политика

Патентно ведомство за марките „3 март“: В срок от 3 месеца всеки български гражданин е имал възможност да възрази

Патентно ведомство за марките 3 март: В срок от 3 месеца всеки български гражданин е имал възможност да възрази - Tribune.bg

От Патентното ведомство изпратиха право на отговор по отношение на новините за регистрацията на марките „Трети март“.

Публикуваме го без редакция:

„В целия процес по регистрацията на марките „Трети март“ Патентно ведомство на Р България се е придържало стриктно към законово установените срокове и процедури.

Действащият от 2019 г. Закон за марките и географските означения (за разлика от предходния) е категоричен и в него експертизата по същество не предвижда разглеждане на целта на регистрацията на марка, така както е било предвидено по предходните закони.

Отказ имаме законово основание да постановим само и единствено в случаите, посочени в чл.11 от Закона за марките и географските означения, но „Трети март“ не попада в нито една от неговите хипотези. Затова заявките подадени на 04.08.2023 са придвижени за публикуване в Официалния бюлетин на Патентно ведомство, чиято публикация е извършена на 31.08.2023 г. в бр.№08.2, който е публично достъпен и всяко лице от датата на публикацията в законово установения срок от 3 месеца може да възрази срещу регистрацията на марката. Законово установеният срок за възражения по заявките е изтекъл на 30.11.2023 г., като след него започва да тече 7 дневен срок, в който Патентно ведомство трябва да излезе с решение за регистрация. Патентно ведомство излиза с решения за регистрация на 05.12.2023 г., от което е видно, че цялата процедура е била проведена по законово установения срок.

Контролът върху дейността на Патентно ведомство в съответната процедура е възложен на обществото. И това е най-висшата демократична форма за контрол. В срок от 3 месеца всеки български гражданин е имал възможност да възрази срещу регистрацията на марките „Трети март“. В рамките на три месеца, няма постъпило нито едно възражение. Ако такова беше направено, процедурата по регистрацията щеше да бъде спряна. Тази процедура е предвидена именно, за да бъде защитен обществения интерес, когато дадено физическо или юридическо лице с действията си би могло да го застраши.

Законът е категоричен – ако по време на този 3 месечен период няма възражения, в срок до 7 дни Патентно ведомство трябва да излезе с решение за регистрация на марката.

Режимът на регистрация на търговски марки е публично известен. Всяка стъпка от него и всеки срок са ясно упоменати и синхронизирани с европейското законодателство. Ангажимент на председателя на Патентно ведомство на Р България е стриктното им прилагане. В процеса по регистрация на марките „Трети март“ Ведомството е действало изцяло законосъобразно.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети