Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Патриотите и БСП искат извънредно положение до 30-ти април

Политика

Патриотите и БСП искат извънредно положение до 30-ти април

Патриотите и БСП искат извънредно положение до 30-ти април - Tribune.bg
Снимка:

ДПС и Воля подкрепят предложението на кабинета

Извънредното положение да бъде удължено до 30 април, а не до 13 май, както предлага кабинетът, искат от „Обединени патриоти“ и БСП.

Александър Сиди от ВМРО направи редакционната поправка като призна, че строгите мерки у нас са навременни и „Обединени патриоти“ се радват, че България е давана за пример, но мотивите на МС са една страничка.

„Няма ясен анализ. Какво прави държавата при тежка социална криза. Не даваме ясен отговор защо удължаваме до 13 май извънредното положение. Има достатъчно време за правилното решение. Ние от ОП предлагаме редакционна поправка в т. 1, до 30 април. Надяваме се за 1 месец, че ще има добри резултати, за да започнем да се възстановяваме от тежката криза, която беше дотук“, посочи Сиди.

От БСП първо поискаха точката за удължаването на извънредното положение да отпадне и този въпрос да се гледа в края на следващата седмица, но това не се прие от мнозинството в зала.

Лидерката на социалистите Корнелия Нинова припомни, че БСП също е подкрепила решението за извънредно положение и то да бъде срочно.

„Първоначално поисканото беше то да е безсрочно. Но, г-жо Караянчева, когато постигнахме това съгласие, се договорихме, преди да удължим срока, МС и премиерът да дойдат тук и да направят анализ на мерките, защо е необходимо то да се удължава. Уви, поредното неизпълнено обещание. За да вземем решение, ние трябва да имаме задълбочен анализ какъв е резултатът дотук. Има формално отношение по въпроса. Няма да подкрепим това решение. Предлагаме да коригираме с удължаване на извънредното до края на април“, обяви Корнелия Нинова и посочи, че за БСП 45 дни извънредно положение от днес са неприемливи.

Извънредното положение да бъде безсрочно, настоя лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че от Движението ще подкрепят предложението на кабинета.

„В света към 1 млн. са заразените, а починалите са средно 7 души на 1 млн. У нас 69 на 1 млн. са установените заразени и 2 души на 1 млн. са починали, което е почти два пъти по-малко от установените заразени и три пъти и половина по-малко починалите. Това са сравними показатели. Карантината дава резултати. За социалните мерки там е нужен анализ. Основната отговорност е на изпълнителната власт“, подчерта политикът от ДПС.

Народните представители ще гласуват по-късно дали да удължат извънредното положение, защото вотът ще се осъществи след обсъждането на всички точки от програмата. Това се налага от новите правила за работа на парламента. Според тях гласуването на законите ще се извършва 30 минути след разискванията. Депутатите ще бъдат разделени на две групи, а гласуването им ще бъде обобщавано от секретарите по данни от електронната система.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети