Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Патриотите искат промени в НК след убийството в Русе

Политика

Патриотите искат промени в НК след убийството в Русе

Патриотите искат промени в НК след убийството в Русе - Tribune.bg
Снимка:

Цветан Цветанов: Всяка промяна за повече справедливост ще бъде подкрепена

Предумишлените убийства да се изключат от обхвата на Института за „Съкратено съдебно следствие“ . Това предложение за промяна в Наказателния кодекс отправи Искрен Веселинов от ВМРО. Той припомни, че за първи път е депозирал това предложение в 43-то НС.

„Отново трябва да поставим тези неща за разискване. Един закоравял убиец получава 20 години, лежи 15 години, излиза и убива после. Кой тогава ще приеме, че съдът е справедлив и няма някакъв тип несъразмерност между наказанията и престъплението“, коментира депутатът от ВМРО.

По повод на предложението на Веселинов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че трябва прецизност при всяка една промяна в законодателството. „Всяка една промяна, която помага за по-добрата справедливост, ще бъде винаги подкрепяна“, заяви той. Според Цветанов и в момента, когато има годни доказателства по едно тежко престъпление, извършителят може да понесе най-тежката строгост на закона и присъдата да съответства на извършеното от него. Той даде за пример присъдите по делото „Килърите“, които получиха присъди без право на замяна.

Цветанов благодари на разследващите в Русе, които денонощно са работили по случая, а добрата координация и съвместната работа с немските институции и федералното министерство на вътрешните работи на Германия са довели до локализиране и задържане на извършителя.

„След като има ДНК профил …и неговото излизане от страната часове след извършването на това брутално и жестоко убийство, респект и уважение към правоохранителната система“, заяви Цветанов.

Цветанов отхвърли негативните оценки за българските институции и припомни, че страната ни тези дни е сочена в целия международен обмен. като случаят в Русе е поставен под общ знаменател с подобни убийства на журналисти в Малта и Словакия. Разследването обаче е показало съвсем друго.

Срещу неверните внушения се обяви и Тома Биков от ГЕРБ.

„Ние ставаме свидетели на създаването на фалшиви новини от сериозни хора. Ужким сериозни. Журналисти, общественици, включително бивши министри на правосъдието, вчера“, коментира депутатът.

Според Биков е нужно много време, за да се върне доверието в МВР. „По стечение на обстоятелствата сега съдът в Германия ще гледа събраните доказателства от МВР и хората ще се убедят, че при убийството в Русе няма никакъв заговор“, допълни той.

От БСП Крум Зарков и Пенчо Милков заявиха, че ще се запознаят с предложенията на Патриотите, но поставят на първо място превенцията срещу тежките умишлени престъпления у нас.

Автор: Моника Гаджанова

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети