Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Печатат над 6 милиона бюлетини за вота на 11 юли, въпреки машинното гласуване

Политика

Печатат над 6 милиона бюлетини за вота на 11 юли, въпреки машинното гласуване

Снимка:

Същевременно днес се очаква да бъде подписан договорът между ЦИК и Сиела Норма за поддръжката на машините за гласуване

Прогнозният тираж на бюлетините за вота е 6 711 000 броя, пресметнаха от ЦИК и обявиха на сайта си, че откриват процедура за възлагане на обществена поръчка за изработка и доставка на хартиени бюлетини.

Тъй като вотът е 11 юли, това ще стане чрез договаряне без предварително обявление.

Въпреки че за секции с над 300 избиратели ще се гласува на 100 % с машини, според Изборния кодекс при невъзможност машинният вот да продължи, трябва да се гласува с бюлетина.

Така всяка секция трябва да е заредена с нужния брой хартиени бюлетини.

„За разлика от други години, броят на бюлетините в секцията ще е равен на броя на избирателите в списъка“, уточняват от ЦИК.

Срокът за изпълнение на поръчката с транспорт, осигурен от изпълнителя, е 9 юли за доставката на бюлетините до всички областни администрации и до 22 юни – за доставката до МВнР.

Максималната прогнозна стойност за една бюлетина е в размер на 0,178 лева без включен ДДС, а което означава че реалната цена на една бюлетина ще достигне малко над 0,213 лева.

Същевременно днес се очаква да бъде подписан договорът между ЦИК и Сиела Норма за поддръжката на машините за гласуване. Това каза пред БНР изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров, като отказа допълнителен коментар.

„Ще имаме забрана, както по стария договор, така вече е въведена и в новия договор, абсолютна забрана за каквито и да било публични изявления. Тъй като всеки момент ще го подпишем, те много настояват да не говорим“, добави Тодоров.

След интервю на Тодоров от ЦИК поискаха писмени мотиви от фирмата за промени в договора и на днешното заседание на комисията стана ясно, че в по-голямата си част те са изпълнени.   

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още