Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пеканов не е сигурен дали ще внесе Плана за възстановяване в Брюксел

Политика

Пеканов не е сигурен дали ще внесе Плана за възстановяване в Брюксел

Пеканов не е сигурен дали ще внесе Плана за възстановяване в Брюксел - Tribune.bg
Снимка:

Причината– изискването на ЕК за записване на дата и график за затваряне на въглищните централи

Съмнение дали служебния кабинет ще внесе Плана за възстановяване и устойчивост в следващите 2-3 месеца изрази пред бТВ вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов.

„Зависи от преговорите с Европейската комисия. Ние получихме зелена светлина от българска страна. В парламента имахме дискусия около три седмици. Да, конструктивни мнения от партиите, но аз не чух някой да каже: спрете, няма да го внасяте, лошо е, трябва да го преработим напълно. Същите аргументи чух и от работодатели и синдикати. Но в момента чухме много рязък тон от европейските институции, които казват - разбираме, че ще се наложи служебен кабинет да го внесе, но ние искаме вие като служебен кабинет да се наемете с ясни дати и визия за декарбонизация“.

Пеканов изрази изненадата си, че „европейските институции не могат да разберат колко е трудно на едно служебно правителство да вземе дългосрочни решения“.

Той обясни, че ако Планът се занесе в този вид в Брюксел, ще бъде върнат, „ако няма конкретни неща свързани със Зелената сделка, защото ние не изпълняваме именно голямата цел - а именно декарбонизация на икономиката, защото такава стратегия липсва, защото е грубо разписана от предишните управляващи. Няма ясна визия как това да се случва по години. Там е заложена една крайна дата, но как това ще се случва по години не е ясно", обясни вицепремиерът.

"Темата е трудна и ще стане още по-трудна, защото е подходяща за политическа употреба", заяви Пеканов.

Той увери, че парите от Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени по никакъв начин. „Смятам, че той взе всички най-добри практики от другите страни и беше публикуван навреме“.

Влизането в еврозоната ще стане в бъдеще, предприемат се стъпки, но няма забавяне, каза Пеканов.

„Не смятам че т.нар. „дългов риск“ е свързан с приемането на еврото, а с националните решения в следващите години“, каза още вицепремиерът.

По думите на Пеканов ръстът в цените у нас са очаквани.  Тенденцията била в цяла Европа.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати