Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пеканов: Успяхме да надградим Плана за възстановяване и устойчивост

Политика

Пеканов: Успяхме да надградим Плана за възстановяване и устойчивост

Снимка:

В рамките на мандата на служебния кабинет като приоритети на министър Атанас Пеканов той отчете Плана за възстановяване и устойчивост и ускоряване на работата по Споразумението за партньорство.

Относно Плана вицепремиерът заяви, че е надградил съществуващите проекти и е успял да адресира критиките към предишната наложена версия. 

Като основен проблем Пеканов отчете регионалните дисбаланси – отпаднали са проекти, които са търпели критика.

През миналата седмица се е провела среща с европейските служби, които са проявили разбиране относно „сложната политическа ситуация у нас, както и това, че ще се наложи служебен кабинет да подаде този важен документ за нашата страна“.

Пеканов заяви, че трябва да се поемат ангажименти в енергетиката и ясна стратегия за въглищните централи - „проблем, който сме замитали през годините“.

По споразумението за партньорство има два въпроса за решаване - първият е по отношение на регионите, колко от тях ще бъдат допустими за финансиране по Фонда за справедлив преход като позицията на ЕП е, че трябва това да се три региона -  Стара Загора, Перник и Кюстендил. Той заяви, че ще се направи опит да се добавят прилежащите общини, както и още 8 региона, но засега Споразумението ще бъде подадено в този вид.

По въпроса с „изкривяването на въпроса, че София продължава да е част от югозападния административен регион и изгледът му на по-богат се водят активни разговори. Прави се нужното локацията да бъде повишена с трансфер т. е намаляването, което се налага да бъде компенсирано, но да бъде обещан на всички други области извън София. За да се осигурят 1, 2 млрд. евро от Фонда за справедлив преход се иска визия за декарбонизация, подчерта Пеканов.   

„Друг важен акцент бе, че постигнахме редица договорки за следващия програмен период, които се надявам следващото Народно събрание да одобри", добави той.

Вицепремиерът заяви още, че се работи по въпроса за продължаване на преброяването на гражданите онлайн – „имало проблеми, но сега всичко е наред“. 

Темата за зелената сделка ще бъде използвана за политически и предизборни борби, каза още Пеканов като се изненада от твърдия тон на ЕК по темата.

„Все пак се предвиждат много средства за България и ние не трябва да изпускаме шанса да ги усвоим, за да може да се подпомогнат засегнатите граждани и бизнеси“, завърши Пеканов.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още