Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пеканов: В началото на октомври ще подадем заявление към ЕК за частично покриване на щетите в Карловско

Политика

Пеканов: В началото на октомври ще подадем заявление към ЕК за частично покриване на щетите в Карловско

Пеканов: В началото на октомври ще подадем заявление към ЕК за частично покриване на щетите в Карловско - Tribune.bg
Снимка:

„Нашата грижа беше да успокоим ситуацията на място. Днес бяха изпратени 400 военнослужещи, които възстановяват критичната инфраструктура. До 3 седмици ще бъдат възстановени всички улици и мостове. Това е от първостепенна важност. Работим по оценяване на щетите. В началото на октомври ще подадем искане към Европейската комисия за това каква част от щетите ще могат да бъдат поети от Фонд „Солидарност“. Междувременно националният бюджет може да отдели средства, за да помогне на тези хора“, коментира пред БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той коментира и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, като напомни, че България е изпратила първото си искане за плащане към ЕК в края на миналия месец.

„Получихме няколко коментара, трябва да се изпратят няколко документа. През есента очакваме да получим тези пари. Те са за всички проекти в Плана. Министерството на иновациите и растежа вече има отворена програма за 250 млн. лв. грантове за технологична модернизация, свързана с дигитализиране на бизнесите“, добави Пеканов.

С парите от Плана за възстановяване ще започнат да се изграждат и т.нар. STEM центрове в училищата. В тях децата ще могат визуално да добиват знанията си по физика, химия и биология.

За да може България да получи средствата по Плана, парламентът трябва да одобри 22 законодателни промени.

„В момента те се изработват. Работим изключително активно да финализираме тези законопроекти и да бъдат внесени в парламента през средата на октомври“, коментира вицепремиерът.

Пеканов коментира и Зелената сделка.

„В краткосрочен план, в среда на голяма инфлация, поетите ангажименти в краткосрочен план не изглеждат толкова реалистични, колкото преди година“, добави той.

Вицепремиерът добави, че в момента не се знае как България, например, ще изпълни поетия ангажимент за намаляване на емисиите от въглищни централи с 40%. Той се обяви „за“ идеята ЕС да прави общи поръчки за доставка на газ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати