Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пеканов внася Плана за възстановяване с реформа – създава предприятие „Конверсия на въглищни региони“

Политика

Пеканов внася Плана за възстановяване с реформа – създава предприятие „Конверсия на въглищни региони“

„Обединихме се в няколко стъпки – въвеждаме в Плана за възстановяване една важна реформа – това е създаване на предприятие „Конверсия на въглищни региони". Периодът на извеждане на централите ще изисква дълъг период и работни места – това предприятие ще даде възможност на служители, чиито договори са прекратени да преминават в това предприятие“. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов след среща със синдикатите при Стефан Янев заради протеста на миньорите. 

Пеканов потвърди, че Планът за възстановяване ще бъде подаден в петък към Брюксел.

Министърът каза още, че се е отворила темата за индикативна дата за затваряне на въглищните централи и това трябва да е най-далеч във времето - около 2040 година.

„Ако продължаваме да мълчим и да не взимаме решение, ще загубим значително много пари от ЕС, които да ползваме за този преход. Поставянето на такава дата ще ни помогне да отключим парите по фонда за справедлив преход – 2,4 млрд. лв., от които ние смятаме, че около 1,7 млрд. лв. трябва да отидат за Маришкия басейн. Именно с тези средства ще могат да бъдат открити нови работни места“, уточни Пеканов.

Той увери, че сега било времето за решения и че може да се поемат рискове.

От своя страна енергийният министър заяви, че имаме ангажименти като държава, но трябва да се запази статута на хората в сектора и да се запази енергийния баланс.

Андрей Живков откри пробойни в Националния план за енергетиката – липсата на плавен преход към безвъглеродна икономика и ядрената енергетика.

След разговора Пламен Димитров беше категоричен, че протестът няма да е последен, защото не се знае какво ще предприеме следващото НС. 

За него светлината в тунела е, че ще се търси дата за запазване работата на „Марица Изток“ за поне още около 20 години.

Той заяви още, че още в петък с идването на Тимерманс у нас трябва да се замрази цената на емисиите за колкото може повече време.

По думите на Димитров има важни въпроси, по които тепърва трябва да има развитие като това България да поиска замразяване на цените на емисиите. Освен това, трябва да се търси финансиране за внедряване на технологии за улавяне и използване на въглеродния диоксид в Маришкия басейн.

„Тръгвам си по-малко песимист, отколкото влязох в тази сграда“, каза и Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема