Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Атанас Пеканов: Следваща сума по Плана за възстановяване няма да има, докато не изпълним 66 мерки

Политика

Атанас Пеканов: Следваща сума по Плана за възстановяване няма да има, докато не изпълним 66 мерки

Атанас Пеканов: Следваща сума по Плана за възстановяване няма да има, докато не изпълним 66 мерки - Tribune.bg
Снимка:

22 от тях минават през парламента, гласувана там е само една

„Към края на годината, една трудна година за света и България, е хубаво все пак да не бъдем само негативни, а да си кажем и добрите новини. Справихме се с първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, всички оперативни програми бяха одобрени в рамките на служебния кабинет”, каза по БНТ относно средствата по първия транш по Националния план за възстановяване и устойчивост служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той припомни, че страната ни дори не може да поиска втория транш от 724 млн. евро, докато не изпълни 66 мерки, 22 от които минават през гласуване на законодателство в парламента. От тях приет е само един - за правната помощ. С него се осигуряват кръгът от лицата с осигурен достъп до правна помощ.

„Внесохме ги в първия ден на парламента, от 2 месеца почти никакво движение, видяхме и един закон отхвърлен. С две години закъсняваме за приемането на този закон, заради което страната ни ще плаща санкции”, предупреди Пеканов. Става въпрос за закона за защита на хората, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.

„Взехме 2,7 млрд. лева. Следващата сума от 724 млн. евро няма да можем да я поискаме, докато не сме си свършили работата по тези 66 мерки”, обобщи вицепремиерът. Според него няма достатъчно движение по тези мерки, а по темите трябва да има мнозинство, макар и ситуационно. Мерките са добри за страната, защото ще подобрят икономическата среда, заяви още Пеканов.

Получените досега средства ще бъдат използвани основно за дигитализация модерни технологии, има и процедура за кръгова икономика, киберсигурност, зелен преход.

Пеканов отчете и как се движим в процеса по кандидатурата ни за ОИСР - Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „По отношение на ОИСР се справяме доста добре, изпреварихме Румъния с около месец и половина по отношение на първия меморандум, понеже всички правят сравнения между двете страни. Това е стратегическият документ, който България трябваше да подаде към ОИСР по отношение на всички преговори, които ще се водят за нашето членство”, каза още Пеканов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати