Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пендаровски: Скандално е искането на България да участва в промяната на конституцията на РСМ

Политика

Пендаровски: Скандално е искането на България да участва в промяната на конституцията на РСМ

Пендаровски: Скандално е искането на България да участва в промяната на конституцията на РСМ - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на РСМ посочи пред местни медии, че „дори окупаторите не са искали такова нещо от земите и териториите, които са окупирали“

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски определи като “скандално” искането на България да участва в процеса по подготовка на конституционните промени в югозападната ни съседка, предава БНТ. 

Пендаровски посочи пред местни медии, че „дори окупаторите не са искали такова нещо от земите и териториите, които са окупирали“. Той допълни, че в 21-и век е недопустимо искане за намеса във вътрешните работи, на която и да било държава.

Външното министерство на страната коментира, че процесът по промяна на Конституцията на страната е вътрешен въпрос за Република Северна Македония, който е обвързан с преговорите за присъединяване с ЕС.

Очаква се Събранието да вземе такова суверенно решение съгласно дългосрочните интереси на представените в Събранието граждани и в този контекст няма никаква възможност, нито политическа воля за включване на граждани и институции отвън, включително и от България. Такова искане не е обсъждано между министрите Османи и Милков, посочват от македонското външно министерство.

Северна Македония остава ангажирана с продължаване на политическия диалог с България в дух на добросъседство и в духа на Договора от 2017 година, за което се надява на по-бързо формиране на ново българско правителство, посочват още от външното министерство на югозападната ни съседка.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети