Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Перник с вода от „Белмекен“

Политика

Перник с вода от „Белмекен“

Перник с вода от Белмекен - Tribune.bg

Това стана ясно по време на извънредна среща при премиера

Перник ще получава вода от „Белмекен“ през водопровода на София – този вариант за решаване на водната криза представи министърът на икономиката Емил Караниколов на срещата при премира Бойко Борисов.  За да се насочи водата от язовир „Белмекен“ ще бъде изграденен тръбопровод от Мало Бучино към Перник. Срокът за изграждането му е 35-45 дни.

„Още в понеделник правителството ще предложи на Столична община да даде съгласие водата да преминава през ВиК структурата на София“, посочи Караниколов.

Той обясни, че ще се подават около 700 хил. куб.м. на Перник и това няма да ощети София. Трасето, което предстои да бъде изградено ще е дълго 13.5 км., като това ще струва на държавата около 25 млн. лв., а средствата вече са осигурени. Той ще преминава през общински терени, което няма да създаде затруднения за бързото му изпълнение.

„Има готовност още в сряда да започнат строително-монтажни действия. „Имаме в момента 12 подготвени екипа, имаме възможност и да ги увеличим. Ще работим 24 часа, дори ще имаме нощен труд“, заяви министърът на икономиката.

Към момента водата в язовир „Студена“  ще стигне за около 2 месеца.

Кметът на Перник Станислав Владимиров посочи, че това решение дава сигурност.

„За мен това решение е най-правилното, най-целесъобразното да ползваме транзитно подземната ВиК инфраструктура на Столична община, за да можем да осигурим качествено водоподаване“, заяви той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че този вариант няма да засегне водоподаването за столицата, а става въпрос само за използване на водопреносната мрежа

„Ще инициирам в понеделник извънредно заседание на Комисията по инженерна инфраструктура на СОС, на което да присъстват министрите на икономиката, на регионалното развитие, кметът на Перник, за да може общинските съветници и гражданите на София да разберат всички детайли“, каза Фандъкова.

От своя страна новият екоминистър Емил Димитров заяви, че дебитът, който е необходим за Перник, е наличен.

Премиерът настоя да се действа бързо и увери, че средства за подмяна на водопреносната мрежа вече са осигурени. Борисов обяви, че работят и по осигуряването на резерва и от яз. „Огняново“, но не даде повече подробности.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети